Антиваксъри от Германия и Австрия се заселват по българското Черноморие  Снимка: © Getty Images

Германия и Австрия са две от страните, наложили най-строги противоепидемични мерки заради коронавируса, което кара десетки Covid-скептици да потърсят „убежище“ в… България.

Град Ахелой (в обл. Бургас) се е превърнал в „крепост на инакомислещите германци“, пише Der Spiegel. Около 60 души от Източна Фризия, Бавария и Берлин са паркирали колите и караваните си пред комплекса „Шато Ахелой“ и са се заселили тук. У нас няма тежък локдаун и строги мерки, в ресторанти и кафенета се допускат неваксинирани в нарушение на правилата, а пътуванията в страната са напълно свободни.

Chateau Aheloy е частен комплекс от затворен тип, разположен на 300 м. от брега на Черно море и от плажа в Ахелой. Простира се върху площ от 19 000 кв.м. и предлага студия, апартаменти, къщи, басейн, тенис корт, спортна площадка, фитнес и безплатен частен паркинг – екстри, които са привлекли десетки корона-скептици от Германия и Австрия. Очаква се скоро имигрантите в „Шато Ахелой“ да се увеличат до 100.

Зад желязната входна врата бди охранител, описва немският журналист Валтер Майр. Дирк Гелбрехт е човекът, с когото всеки, желаещ да се установи в комплекса, трябва да се свърже. През януари той създава групата „Германски емигранти в България“ в чат канала Telegram. Днес в нея членуват над 2500 души.

Гелбрехт е начело на новодошлите в „Шато Ахелой“. Северногерманецът, облечен в черна дреха с качулка, е скептичен към журналистите, продължава кореспондентът на Der Spiegel за Източна Европа.

„За вас, журналистите, ние сме хора, създаващи бъркотия“, казва ядосаният Дирк. „Искате да ни притиснете в ъгъла“.

Гелбрехт се определя като представител на „частна общност от няколко поколения“. Сред живеещите в комплекса има и бедни пенсионери като родителите му.

„Все повече хора искат да се махнат от германската Covid-лудост“, се вижда от съобщенията му в групата в Telegram. Според него „лъжливата и лицемерна политическа и медийна система в Германия трябва да бъде унищожена“.

На въпроса дали е ваксиниран, Гелбрехт запазва мълчание. Попитан дали е „инакомислещ“, отговаря: „Терминът не се използва правилно. Инакомислещи са Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг“. Той по-скоро се определя като спасителен пояс за отчаяните. „Много германци все повече се страхуват, че без ваксинация ще бъдат прогонени и няма да могат да участват в обществения живот, може да накарат децата им задължително да бъдат ваксинирани“, добавя той.

Останала скрита от обществеността, група от десетки антиваксъри от Германия се насочва към България – страна, описана от Der Spiegel като „най-бедния край на ЕС“. Те купуват или наемат имоти по Черноморието, най-вече между Варна и Бургас.

Мечтата им е да живеят в страна, в която не се налага да слагат „памперси" и "филтри за кафе" на устите и носовете си и където неваксинираните могат да бъдат обслужвани свободно в ресторантите.

Сред новодошлите от Германия и Австрия има много жени със странни професии. Сред тях е собственичка на ферма за свободно отглеждани животни в Райнланд, която се тревожи за условията за допускане на крави, овце и прасета на българска територия. Други са описани като „майки-лъвици“, които искат да отглеждат децата си природосъобразно и в „села от ново поколение“.

Най-странните професии сред имигрантите по Черноморието са „експерт по дълбока релаксация“, лайф коуч и „консултантка по раждане и бременност“ – немски знания, които още никой в България не знае, че са му нужни, пише авторът Валтер Майр.

Въпреки че България е държавата с най-висока смъртност в ЕС на процент от населението с 4000 жертви от Covid на 1 млн. души, тук има много хора, които отричат коронавируса. Те не вярват на властите и институциите и на германците в „Шато Ахелой“ това доста им допада.

Инес – възрастна дама от Берлин-Лихтенберг – пристига в Ахелой през Варшава и София без ваксина. Тя описва пътуването си като „бягство от диктатура“. „Не можех повече да понасям мерките там“, казва жената. Сега живее в малък апартамент за 232 евро на месец, всеки вторник ходи на брънч със сънародниците си в хотел „Прованс“ и научава нови, често неотговарящи на истината неща за живота в Германия, описва срещата си с нея немският журналист.

„Там скоро ще бъдат затворени пътищата и магистралите, за да не може никой да се придвижва незабелязано от една федерална провинция в друга“, обявява тя фалшивата новина.

Урсулина е друга германка, избрала България за свой нов дом - защото това е страна с ниска гъстота на населението и мързеливи власти, където най-лесно можеш да минеш между капките. „Това е подходящ избор“, казва тя. „Въпреки това, и тук, както навсякъде, се прилага Great Reset."

В действителност The Great Reset е името на 50-та годишна среща на Световния икономически форум, проведена през юни 2020 г. Междувременно понятието започна да се употребява като конспиративен мит сред Covid-скептиците, според които световният финансов елит е искал да използва пандемията, за да създаде нов, по-благоприятен за бизнеса световен ред. Затова хора като Урсулина наричат коронавируса „пЛандемия“.

Според нея и останалите отричащи Covid, една от най-големите частни фондации в света – на Бил и Мелинда Гейтс – стои в основата на тази „пландемия“. „Не знам дали зад всичко това се крие някакъв глобален сценарий, но едно е сигурно – животът в Германия преди беше по-свободен“, казва „тайният шеф“ на „Шато Ахелой“ Гелбрехт.

Той учи български език и гради планове за бъдещето заедно със Станко Гюров – собственика на жилищния комплекс. Двамата искат да отворят верига магазини, да открият още един басейн и градина за бира за всички новодошли. „Станко не може да повярва какъв късметлия е – преди е работел усилено около 4 месеца, когато е силният сезон, а сега, благодарение на имигрантите, тук цяла година има работа“, казва Гелбрехт.

Вярно е, че в големите хипермаркети се изисква носене на маски, но в малките магазини и ресторантите правилата се неглижират, което е истинска радост за германците и австрийците в „Шато Ахелой“. Според тях това е „възвърната свобода“. „Социална дистанция – нула, локдаун и вечерен час – няма“, казва една от жителките и се радва, че в София открила „безглутенови био бисквити и сурови веган барчета".

Поведението на германците тук е трудно разбираемо, казва пред Der Spiegel младият лекар Светослав Тодоров от Университетската болница в Бургас. „То е почти престъпно, защото е безотговорно не само към тях, но и към другите“, заявява медикът, обяснявайки как млади и стари хора постъпват в лечебното заведение с диагноза Covid и трябва да им бъдат осигурени респиратори. Ако германските емигранти видят състоянието им, какво ли биха си помислили?

Това явно няма значение за мъже като Емануел, който вече си е купил имот в Ахелой на „смешна цена“ и няма търпение да напусне „Абсурдистан“ (Германия) и да заживее в България. Не е от значение и за жени като учителката Никола, която, разочарована от политиката на бившия канцлер Ангела Меркел, копнее за нов живот на Балканите.

В България се е преселил и един от най-изтъкнатите австрийски „инакомислители“ – Армин Елбс. Той има диплома за магистър по здравеопазване, която придобива с теза за електромагнитни вибрации в колежа Inter-Uni в Грац, който вече не се признава за университет.

През лятото на 2020 г. мъжът публично се обяви срещу мерките на австрийското правителство на бившия канцлер Себастиан Курц. По време на протест срещу ограниченията той го обвини, че е поел по пътя към „незаконна терористична държава“. След емигрирането си в България Елбс мълчи по темите за свободата и демокрацията. Първо обмислял да се премести в Еквадор, но избрал страната ни, тъй като изключително ниското ваксинационно покритие му подсказало, че населението се бунтува срещу препаратите и мерките.

Според Der Spiegel Елбс се преместил във вътрешността на страната, където живеел сънародникът му Грегор Майхарт. Междувременно Майхарт е арестуван и екстрадиран в Австрия в края на 2021., където е разследван от прокуратурата във Виена за „сериозна измама“, свързана с криптовалути.

Става въпрос за Minerva Trading, което е пирамида, предлагаща бързи печалби на крипто-пазара.

В цялата тази картина се вписва и германец, който живее близо до Ахелой и в собствения си уебсайт рекламира живота в България като „данъчно оптимизиран“: „Тук спокойно можете да притежавате шикозна вила, да карате поршето си и да се занимавате с предвидим бизнес".

Бившият студент по теология продава пакети на цена от 2499 евро, които включват „страхотна пътна карта“ за успешен бизнес модел в България.

"Шефът" на германските и австрийските антиваксъри у нас Дирк Гелбрехт казва, че преселващите се тук от Западна Европа са наивни и пристигат, без да са финансово обезпечени. Затова в групите в Telegram и други социални мрежи често им се предлагат интензивни курсове по блокчейн технология. Те струват по 3 хиляди евро и чрез знанията, придобити от тях, новодошлите смятат, че могат да изкарват „пасивни приходи“.

На два часа с кола на север от „Шато Ахелой“, в покрайнините на пристанище Варна, се намира втори бастион на немскоговорящи имигранти - Covid-скептици. Автомобили с германски регистрационни номера са паркирани един до друг и пред плажната резиденция „South Bay“. През зимата там е страшно тихо, но в социалните мрежи ври и кипи.

Централната фигура в тази варненска общност е Лени – българка от турски произход с дългогодишен опит като учителка в начално училище в Потсдам. Тя отговаря пред Der Spiegel само писмено и отказва среща, защото според нея журналистите „заблуждават милиони хора като глупави овце“ и „промиват мозъци“. Лени е върл антиваксър и съжалява за имунизираните германци, които според нея са си сложили „тестова инжекция“.

Тя се обръща към хората, останали в Германия, с думите: „Как можете да издържите там и най-вече – защо? По време на война хората винаги бягат. Изведете децата си на безопасно място! В България живеете, без да ви правят забележка охранители и без да срещате горди ваксинирани хора“. Лени работи като учител и аниматор за децата на дошлите във Варна германци.

Разбира се, животът на Черноморието има и своите недостатъци. На една от жените ѝ липсват „истинските коледни елхи във Варна", а на друга – захаросани цитрусови кори и сладки бадеми за коледния щолен.

Немскоговорящите антиваксъри край морската ни столица обаче знаят как да си помагат едни на други. Един предлага лекар, критичен на тема ваксини. Друг знае пицария, където сервитьорите предупреждават неваксинираните посетители кога полицията идва на проверка. Трети препоръчва сауни, спа-центрове, барове и ресторанти, в които не се изискват сертификати въпреки наложените правила. Защо? Защото „принадлежат към мафиотски структури или политически кръгове, като не искат бизнесите им да бъдат унищожени“.

„Нещата определено са по-спокойни тук, в България. Рядко проверяващите сканират сертификатите“, казва пред Der Spiegel почетният консул на Германия във Варна – Недялко Неделчев. „Но за първи път чувам, че толкова много германци бягат тук заради коронавируса“.

Засега имигрантите са необезпокоявани, но ако новото правителство на Кирил Петков реши да затегне мерките в борбата срещу Covid-19, настроението по Черноморието бързо ще се промени.


*Преводът е на "Булевард България" и е обект на авторско право.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024