Снимка: © Getty Images

43-годишен мъж от София със симптоми на коронавирус е починал, след като от Спешна помощ не са се отзовали на повече от пет повиквания, а състоянието му рязко се влошило. Това твърди пред NOVA майката на починалия Станислав Илиев - Евгения Илиева.

Тя се обадила на телефон 112 на 2 април и обяснила, че синът ѝ има симптоми на Covid – висока температура, отпадналост и хрипове. Илиева била с положителен PCR тест. По думите ѝ – екипът на Спешна помощ не дошъл на адреса. Това се случило едва на следващата сутрин, когато медиците констатирали смъртта на Илиев.

По нареждане на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая.

„На 2 април синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43 ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих, бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа”, разказва Евгения Илиева.

На следващата сутрин Илиев бил в тежко състояние. Майка му позвънила в Спешна помощ около 6.40 ч, а линейката дошла 40 минути след това. Станислав обаче вече нямал пулс, разказва Евгения.

Преди години мъжът имал масивен кръвоизлив. Тогава бил спасен и не показвал други проблеми със здравословното състояние.

Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той не дошъл на посещение у тях. „Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма”, казва тя.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска коментира казуса пред NOVA: „Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето”. Евгения Илиева казва, че състоянието на 43-годишния мъж било променливо.

Според Сунгарска – идването на адреса било забавено, защото имало много спешни случаи. „Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути“, казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът