Снимка: © Getty Images

43-годишен мъж от София със симптоми на коронавирус е починал, след като от Спешна помощ не са се отзовали на повече от пет повиквания, а състоянието му рязко се влошило. Това твърди пред NOVA майката на починалия Станислав Илиев - Евгения Илиева.

Тя се обадила на телефон 112 на 2 април и обяснила, че синът ѝ има симптоми на Covid – висока температура, отпадналост и хрипове. Илиева била с положителен PCR тест. По думите ѝ – екипът на Спешна помощ не дошъл на адреса. Това се случило едва на следващата сутрин, когато медиците констатирали смъртта на Илиев.

По нареждане на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая.

„На 2 април синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43 ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих, бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа”, разказва Евгения Илиева.

На следващата сутрин Илиев бил в тежко състояние. Майка му позвънила в Спешна помощ около 6.40 ч, а линейката дошла 40 минути след това. Станислав обаче вече нямал пулс, разказва Евгения.

Преди години мъжът имал масивен кръвоизлив. Тогава бил спасен и не показвал други проблеми със здравословното състояние.

Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той не дошъл на посещение у тях. „Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма”, казва тя.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска коментира казуса пред NOVA: „Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето”. Евгения Илиева казва, че състоянието на 43-годишния мъж било променливо.

Според Сунгарска – идването на адреса било забавено, защото имало много спешни случаи. „Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути“, казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"