Жителите на Перник и близките селища, които получават питейната си вода от яз. "Студена", бяха предупредени от Регионалната здравна инспекция да не я използват заради отклонения в показателите на качествения контрол. 

РЗИ-Перник препоръчва водата да не се ползва за питейни цели заради несъответствия по показателите цвят и мътност на изход пречиствателна станция. 

От службата посочват, че ще извършват учестен мониторинг на питейната вода и след възстановяването на качеството й ще информират населението своевременно. 

Предупреждението дойде ден след като област Перник преживя няколко наводнения заради обилните валежи. Язовир "Студена" се изпуска контролирано от 10 януари. Кметът на Радомир Пламен Алексиев обвини операторите на язовира, че са допринесли за извънредното положение в общината заради "непремереното" изпускане на водите от язовира. 

Министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро обаче отрича тези обвинения и твърди, че наводненията са причинени от преливането на река Конска. 

"Тя е като ручей, но сега прилича на Дунав. Язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и така ще бъде още две седмици. Сега язовирът изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката", казва той пред bTV. 

Перник има и алтернативен източник на водоснабдяване - извънредният тръбопровод, който беше изграден в началото на 2020 г. заради водната криза при пресушаването на "Студена". 

В област Перник са получени над 50 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни платна или улици. Критичните точки са в Трън, Батановци, Ярджиловци и села в община Радомир. Дигата на река Струма при радомирското село Прибой се е скъсала и водата е заляла земеделски земи във вторник. Отводняването продължава. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти