След наводненията в Перник: Вода има, но не става за пиене

Жителите на Перник и близките селища, които получават питейната си вода от яз. "Студена", бяха предупредени от Регионалната здравна инспекция да не я използват заради отклонения в показателите на качествения контрол.

РЗИ-Перник препоръчва водата да не се ползва за питейни цели заради несъответствия по показателите цвят и мътност на изход пречиствателна станция.

От службата посочват, че ще извършват учестен мониторинг на питейната вода и след възстановяването на качеството й ще информират населението своевременно.

Предупреждението дойде ден след като област Перник преживя няколко наводнения заради обилните валежи. Язовир "Студена" се изпуска контролирано от 10 януари. Кметът на Радомир Пламен Алексиев обвини операторите на язовира, че са допринесли за извънредното положение в общината заради "непремереното" изпускане на водите от язовира.

Министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро обаче отрича тези обвинения и твърди, че наводненията са причинени от преливането на река Конска.

"Тя е като ручей, но сега прилича на Дунав. Язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и така ще бъде още две седмици. Сега язовирът изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката", казва той пред bTV.

Перник има и алтернативен източник на водоснабдяване - извънредният тръбопровод, който беше изграден в началото на 2020 г. заради водната криза при пресушаването на "Студена".

В област Перник са получени над 50 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни платна или улици. Критичните точки са в Трън, Батановци, Ярджиловци и села в община Радомир. Дигата на река Струма при радомирското село Прибой се е скъсала и водата е заляла земеделски земи във вторник. Отводняването продължава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024