Двама души са арестувани при напрежение във втория пореден ден на антиправителствени протести в София

Около 18 ч. започна събирането пред сградата на Президентството на хиляди души, които настояват за оставка на кабинета "Борисов 3". Паралелно с това започна и планираното шествие на привърженици на ГЕРБ, които бяха организирани от партийните структури в страната.

Двете групи бяха на крачка от това да влязат в съприкосновение малко след 20:30 ч., когато група мъже се опита да пробие кордона на "Дондуков". Двата потока от протестиращи са тръгнали в посока Народното събрание, като антиправителственото шествие минава по "Цар Освободител", а симпатизантите на ГЕРБ - по "Дондуков".

Напрежение избухна при бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище",откъдето си опитват да излязат привържениците на ГЕРБ, за да се изтеглят от площад "Александър Невски". На място има множество полицаи, които се опитват да разделят двете групи.

Импровизирана блокада има при пешеходната пътека на ул. "Раковски", но все пак автобусите успяха да преминат в северна посока.

Връщането на протестиращите към Министерски съвет след 22 ч. доведе до нова вълна от напрежение - този път с полицията. Протестиращи са хвърляли бутилки по сградата на правителството. Кадри от очевидци показват как униформени служители задържат човек, след което го извеждат зад колоните на сградата и започват да го ритат.

Партия ГЕРБ излезе с декларация, с която осъди нападенията срещу транспорта на симпатизантите на партията от "платени агитки и провокатори". Цветомир Паунов призова всички водачи на протестите срещу правителството да поемат политическа отговорност за вандалските действия, а президентът Румен Радев - да призове провокаторите да се приберат от улицата.

"Той беше този, който размаха юмрук срещу българския народ. Това ли е лицето на българския президент?", попита Паунов (административен секретар на ГЕРБ).

По-рано днес както президентът Румен Радев, така и премиерът Бойко Борисов излязоха, за да се срещнат с хората от двете шествия.

"Радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри. Няма да повторим грешките от 2013, няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, на еврофили и еврофоби. Няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват да разиграват етническата карта, защото имаме ясно кредо - свобода, законност, справедливост за всеки в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни. Тук сме да кажем не на политическите репресии и прокурорския рекет, не на произвола", каза Радев пред множеството.

Това е второто масово протестно събиране под надслова "Да си върнем свободата" след демонстрацията на 9 юли.

В района на Ларгото има засилено полицейско присъствие и журналисти.

Радев призова симпатизантите си да не влизат в конфликти с протестиращите от ГЕРБ, които нарече "наши братя и сестри".

"Мафията ще очерни лидерите на протеста, ще внушава, че вие сте платени. Платени ли сте? Ще организира контрапротести и провокации. Но нека знаят едно - платените протести са там, където са автобусите. Искам да ви помоля - не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, те са там от принуда и страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро", каза той.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в митинга, организиран от ГЕРБ пред Министерски съвет.

"Мутри ли сме? Никой няма право да обижда нас, избирателите на премиера Борисов, ГЕРБ и европейското развитие на България. Това е митинг в подкрепа на правителството и всички политики, които то води. Кой се опитва да ни изкара мутри - човекът, който казва, че ако е на власт, няма да се краде. Човекът, който направи за смях 140-годишна институция. Аз също работя с тези момчета и те са истински професионалисти, но когато получаваш разнородни сигнали и се срива авторитетът на институция, която само преди две години се справи блестящо с Европейското председателство", каза тя.


"Няма да позволим да се върнат на власт онези, които наричаха протестиращите "лумпени", каза Караянчева, като обяви, че Мая Манолова сега е сред десните симпатизанти, които е обиждала преди 7 години по време на протестите срещу назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество