След пожара в Лесбос: Нов лагер за бежанците, липса на нормални условия и страх от коронавируса Снимка: © Getty Images

Гръцкото правителство е намерило решение за временен подслон на три четвърти от засегнатите 12 000 бежанци на остров Лесбос. Преди 11 дни там огромен пожар в лагера „Мория“ ги остави без подслон, достъп до храна и вода. Девет хиляди от тях вече са преместени в нов лагер, намиращ се близо до стария, но и там има проблеми – липса на нормални условия и огнище на коронавирус.

Хиляди хора от Афганистан, Сирия и Африка бяха настанени в Кара Тепе – близо до пристанището на град Митилини. Там лагерът е изграден от стотици отделни палатки. Няколкостотин души в момента се помещават в център за грижи, управляван от неправителствена организация, съобщава Deutsche Welle.

Всички, които са влезли в новия лагер, са били регистрирани и тествани за Covid-19. Оказва се, че сред тях има поне 214 положителни проби. Всички заразени са поставени под карантина в специално отделена част и редовно получават медицински грижи.

Именно новият коронавирус бе изтъкван като една от причините за пожара. Според гръцките власти – бежанци, недоволни от наложените мерки за ограничение на заразата, са предизвикали умишлен палеж. Петима бяха задържани преди дни, но от Върховния комисариат на ООН за бежанците призовават да не се правят прибързани заключения, а да се изчакат данните от официалното разследване на случая в „Мория“.

От комисариата добавят още, че новият лагер в Кара Тепе е с капацитет 8000 места, което означава, че в момента има повече хора от нормалното. Така беше и в „Мория“, където капацитетът бе надвишен с няколко хиляди бежанци.

От ООН предупреждават Гърция, че новият лагер може да бъде само временно убежище. Според организацията – „в момента той функционира като лагер за спешно настаняване с цел да се покрият моментални и спешни нужди на засегнатите от пожарите в „Мория“, що се отнася до подслон, храна, вода, хигиена и медицински грижи“. Според комисариата новият лагер не е подходящ в дългосрочна перспектива и гръцките власти трябва да търсят поредното ново решение, след като дълго време бежанците живееха на улицата.

„Ние оставаме готови да подкрепим дискусии за дългосрочни решения, включително безопасния трансфер на мигранти към континенталната част на ЕС“, обявиха от Върховния комисариат на ООН за бежанците. „Също така се надяваме, че Пактът на ЕК за миграцията и убежищата ще се окаже възможност за ЕС и държавите членки да решат тези проблеми, да осигурят повече подкрепа, солидарност и разпределяне на отговорността“.

Няколко страни, сред които Германия, Нидерландия, Франция и България, вече обявиха, че могат да приемат определен брой бежанци от лагера на своя територия. Определено това желаят и мигрантите, преместени в новия лагер. Мнозина от тях вече се оплакват от липсата на нормални условия.

„Няма вода, няма тоалетна, нито храна“, казва 24-годишната афганистанка Зайнаб пред Al Jazeera. „Миризмата е ужасна, защото хората ходят до тоалетна пред моята палатка“. Стана ясно още, че мигрантите не разполагат с матраци и не са защитени от пряката слънчевата светлина.

„Дадоха ми парче месо и една бутилка вода“, добавя още тя и споделя, че от четвъртък до събота не е приемала никаква храна. „Палатките са много близо една до друга и хората се бият до 1 през нощта“, казва афганистанката на фона на изявленията от страна на ООН, че между бежанците и гръцките власти не е имало напрежение при преместването в Кара Тепе.

Зайнаб страда от мигрена и безсъние и се нуждае от това да приема лекарствата си. „Помолих помощната организация да донесе лекарствата ми, но ми казаха, че полицията не им позволява“, споделя афганистанката.

Тийнейджърката Мариам също се оплаква от условията. „Не можем да живеем тук, само можем да спим“, казва тя.

За други обаче най-големият проблем остава шансът от зараза с Covid-19. „Ако продължим по този начин, ще се натъкнем на още заболявания“, казва 30-годишният Муса. „Няма да отида никъде, стоя само в палатката си, защото се страхувам от коронавируса“.


Пожар в лагер за бежанци в Гърция и опасност за разпространение на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024