Снимка: © Getty Images

Гръцкото правителство е намерило решение за временен подслон на три четвърти от засегнатите 12 000 бежанци на остров Лесбос. Преди 11 дни там огромен пожар в лагера „Мория“ ги остави без подслон, достъп до храна и вода. Девет хиляди от тях вече са преместени в нов лагер, намиращ се близо до стария, но и там има проблеми – липса на нормални условия и огнище на коронавирус.

Хиляди хора от Афганистан, Сирия и Африка бяха настанени в Кара Тепе – близо до пристанището на град Митилини. Там лагерът е изграден от стотици отделни палатки. Няколкостотин души в момента се помещават в център за грижи, управляван от неправителствена организация, съобщава Deutsche Welle.

Всички, които са влезли в новия лагер, са били регистрирани и тествани за Covid-19. Оказва се, че сред тях има поне 214 положителни проби. Всички заразени са поставени под карантина в специално отделена част и редовно получават медицински грижи.

Именно новият коронавирус бе изтъкван като една от причините за пожара. Според гръцките власти – бежанци, недоволни от наложените мерки за ограничение на заразата, са предизвикали умишлен палеж. Петима бяха задържани преди дни, но от Върховния комисариат на ООН за бежанците призовават да не се правят прибързани заключения, а да се изчакат данните от официалното разследване на случая в „Мория“.

От комисариата добавят още, че новият лагер в Кара Тепе е с капацитет 8000 места, което означава, че в момента има повече хора от нормалното. Така беше и в „Мория“, където капацитетът бе надвишен с няколко хиляди бежанци.

От ООН предупреждават Гърция, че новият лагер може да бъде само временно убежище. Според организацията – „в момента той функционира като лагер за спешно настаняване с цел да се покрият моментални и спешни нужди на засегнатите от пожарите в „Мория“, що се отнася до подслон, храна, вода, хигиена и медицински грижи“. Според комисариата новият лагер не е подходящ в дългосрочна перспектива и гръцките власти трябва да търсят поредното ново решение, след като дълго време бежанците живееха на улицата.

„Ние оставаме готови да подкрепим дискусии за дългосрочни решения, включително безопасния трансфер на мигранти към континенталната част на ЕС“, обявиха от Върховния комисариат на ООН за бежанците. „Също така се надяваме, че Пактът на ЕК за миграцията и убежищата ще се окаже възможност за ЕС и държавите членки да решат тези проблеми, да осигурят повече подкрепа, солидарност и разпределяне на отговорността“.

Няколко страни, сред които Германия, Нидерландия, Франция и България, вече обявиха, че могат да приемат определен брой бежанци от лагера на своя територия. Определено това желаят и мигрантите, преместени в новия лагер. Мнозина от тях вече се оплакват от липсата на нормални условия.

„Няма вода, няма тоалетна, нито храна“, казва 24-годишната афганистанка Зайнаб пред Al Jazeera. „Миризмата е ужасна, защото хората ходят до тоалетна пред моята палатка“. Стана ясно още, че мигрантите не разполагат с матраци и не са защитени от пряката слънчевата светлина.

„Дадоха ми парче месо и една бутилка вода“, добавя още тя и споделя, че от четвъртък до събота не е приемала никаква храна. „Палатките са много близо една до друга и хората се бият до 1 през нощта“, казва афганистанката на фона на изявленията от страна на ООН, че между бежанците и гръцките власти не е имало напрежение при преместването в Кара Тепе.

Зайнаб страда от мигрена и безсъние и се нуждае от това да приема лекарствата си. „Помолих помощната организация да донесе лекарствата ми, но ми казаха, че полицията не им позволява“, споделя афганистанката.

Тийнейджърката Мариам също се оплаква от условията. „Не можем да живеем тук, само можем да спим“, казва тя.

За други обаче най-големият проблем остава шансът от зараза с Covid-19. „Ако продължим по този начин, ще се натъкнем на още заболявания“, казва 30-годишният Муса. „Няма да отида никъде, стоя само в палатката си, защото се страхувам от коронавируса“.


Пожар в лагер за бежанци в Гърция и опасност за разпространение на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти