Снимка: © getty images

През последното денонощие в България са потвърдени 24 нови положителни проби, като 10 от новите заразени са приети в болница, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерски съвет. Общият брой на всички хора с открита коронавирусна инфекция у нас досега е 2259.

От новите случаи 16 са в област София, 4 в Ямбол, 2 в Сливен и по 1 в Кюстендил и Пазарджик. 11 са мъже, а 13 - жени. Докато в неделя ниският брой на новозаразените се дължеше до известна степен на малкото проведени тестове (362), в понеделник са били изследвани 874 души.

Двама са новите засегнати медици - лекар в София и медицинска сестра в Ямбол. В болници са настанени 299 души, от които 36 се намират в интензивни отделения и клиники.

Починалите за денонощието са двама - мъж на 79 години и жена на 93 години в Лом, която е била от дома за стари хора в Кула. Тя е страдала още от хипертония и хронична обструктивна болест на сърцето. Засега мъжкият пол е по-потърпевш, като смъртните случаи на мъже са 73, а на жени - 39. Средната възраст на жертвите у нас е 66.5 години.

Добрата новина е, че има 34 нови оздравели, което прави общия им брой 644. Средната възраст на излекуваните от болестта е 47.9 години. 

Спадът в темповете на разпространението на вируса и по-ниския брой на пациенти в болниците е провокирал освобождаването на част от лечебните заведения в София от задълженията им в борбата с Covid-19

"На една голяма среща с всички ръководители на лечебни заведения в София в петък изслушахме тяхното виждане по въпроса.Обсъдихме го с РЗИ София и стигнахме до извода, че при този сравнително малък брой на хора, които се нуждаят от лечение, по-добрият вариант е да оставим седем или осем, в зависимост от нуждите, болници в София, които основно работят с новоприети и положителни проби, за да може болниците, които имат по 1-2-3 или 5 души да бъдат нацяло освободени и да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност," каза Кунчев. 

Държавният здравен инспектор поясни също, че щабът намира затварянето на цели квартали за не особено ефективно, като оттук нататък ще се концентрира към по-малките общности, които са най-близко до заразените. По негови думи при затварянето на големи групи хора вирусът циркулира в тях и би било много по-добре да се работи на ниво фамилия, за да се избегнат такива ситуации.

Ангел Кунчев съобщи още, че днес се очаква решение за отваряне на границите на България с Румъния, Гърция и Сърбия, за да може да се възстанови туризма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети