След тежки загуби на фронта "Вагнер" тръгна по училищата в опит да набере още бойци Снимка: © Getty Images

Частната военна групировка "Вагнер" е започнала да набира нови войници, които да се присъединят към нея след тежки загуби на фронта в Украйна. Търсенето на нова военна сила изглежда се премества от затворите в руските училища и спортни клубове.

Според нов доклад на Института за изследване на войната (ISW), ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин е заявил, че иска да засили "идеологическите амбиции" на групата чрез центрове за набиране на новобранци в училищата и младежките спортни клубове. Групировката вече е открила шест такива центъра в Русия, съобщава ISW, позовавайки се на руски медии.

В град Апатити, Мурманска област, членовете на групата са споделяли "героични истории" и са популяризирали младежкия лагер "Малкият Вагнер" в Крим. Целта е да се привлекат повече младежи към "екстремистката идеологическа марка на руския ултранационализъм" на Пригожин, се посочва в доклада.

"Вагнер" е смятана за частната армия на президента Владимир Путин. Скорошни данни показват, че тя вече е загубила около 30 хил. бойци на фронта от началото на войната в Украйна през февруари миналата година.

Много от нейните войници са бивши затворници, които са се присъединили към редиците на групата с обещания за амнистия след войната.

Както руски, така и украински източници съобщават за тежки сражения в град Бахмут, където бойците на "Вагнер" "вероятно все повече са притиснати в градските райони", което затруднява напредването им, се казва в доклада на ISW.

Миналата седмица украински войник заяви, че боевете в Бахмут стават толкова близки, че се е наложило да прибегнат до юмручни схватки, за да се справят с руските наемници.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски заяви, че за по-малко от седмица в града са били убити над 1100 руски бойци. Той твърди, че Москва е понесла още 1500 "санитарни загуби" - т.е. жертви, които са ранени достатъчно тежко, за да не могат да продължат да се бият.

Говорителят на военните Олександър Щупун също така заяви, че украинските сили са извадили от строя осем танка, седем бронирани машини и четири артилерийски системи. Руското министерство на отбраната публикува свое собствено изявление в неделя, в което се твърди, че повече от 220 украински войници са били убити в Донецка област в рамките на 24 часа. Данните на нито една от страните не могат да бъдат проверени от независим източник.

По-рано британското разузнаване публикува актуална информация за битката край Бахмут, в която се посочва че руските наемнически сили на "Вагнер" са поели контрола над по-голямата част от източния район на Бахмут и че река Бахмутка, минаваща през центъра на града, сега се е превърнала в новата фронтова линия.

Москва се опитва да превземе източноукраинския град от месеци в мъчителна война на изтощение. Анализаторите казват, че градът има малка стратегическа стойност, но е във фокуса на руските командири, които се надяват на поне една нова победа.

Превземането на Бахмут би доближило Русия малко по-близо до целта й да контролира цялата Донецка област,.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023