След ваксините срещу COVID, "BioNTech" очаква ваксини срещу рака до 2030 г. Снимка: © Getty Images

Те са съпрузите, които стоят зад една от най-успешните ваксини срещу COVID-19 - тази на Pfizer/BioNTech. А сега се надяват, че тя може да е пътят към нови методи за лечение на различни видове ракови заболявания.

През 2008 г. професорите Угур Шахин и Йозлем Тюречи основават германската компания "BioNTech", която проучва нова технология за лечение на рак, основаваща се на информационна РНК (иРНК). Когато пандемията от коронавирус удря силно целия свят, те си партнират с "Pfizer", за да използват научния си подход за създаването на ваксина срещу вируса - и успяват.

Благодарение на това постижение сега двамата учени споделят, че са направили още пробиви и по отношение за ваксините срещу рак, които могат да станат реалност през следващите години.

В интервю за BBC професор Тюреци описва как технологията на иРНК, която е в основата на ваксината срещу COVID на Pfizer/BioNTech, може да бъде пренасочена така, че да стимулира имунната система да атакува раковите клетки вместо нахлуващите коронавируси.

Запитан кога ваксините срещу рак, базирани на този принцип, ще бъдат готови за употреба за пациенти, проф. Сахин посочва, че те биха могли да бъдат налични "преди 2030 г.".

Всъщност използването на иРНК за направата на ваксини не е било доказано до появата на COVID. Успехът там обаче окуражи учените и в борбата срещи рака. Медицинските изпитания на "BioNTech" започват много преди пандемията и показват някои ранни окуражаващи сигнали.

"Всяка стъпка, всеки пациент, който лекуваме в нашите изпитвания на рака, ни помага да разберем повече за това срещу какво се борим и как да се справим с него", казва проф. Тюречи.

РНК-ваксината действа чрез изпращането на "инструкции" към клетките да произвеждат антиген или протеин. При COVID-19 този антиген е част от белтъка на вируса. При рака това е маркер на повърхността на туморните клетки. Това учи имунната система да разпознава засегнатите клетки и да ги унищожава.

Необходима е обаче предпазливост, тъй като много обещаващи проучвания за рак завършват с неуспех. Може да минат няколко години, преди да се разбере дали предложеното лечение на BioNTech за рак на червата, меланом и други видове тумори наистина отговаря на очакванията.

Германската фирма се надява да разработи лечения за рак на дебелото черво, меланом и други видове рак, но пред нея стоят сериозни препятствия. Раковите клетки, от които се състоят туморите, могат да бъдат изпъстрени с голямо разнообразие от различни протеини, което прави изключително трудно създаването на ваксина, насочена към всички ракови клетки, без здрави тъкани.

Каква е технологията на иРНК ваксините? И кой я притежава?

РНК-ваксината действа чрез изпращането на "инструкции" към клетките да произвеждат антиген или протеин. При COVID-19 този антиген е част от белтъка на вируса. При рака това е маркер на повърхността на туморните клетки. Това учи имунната система да разпознава засегнатите клетки и да ги унищожава.

Преди година стана ясно, че технологията срещу няколко вида рак е показала забележителни резултати при опити с животни и вече се осъществяват и изпитания върху хора.

Технологията за иРНК ваксините се оказа особено успешна и донесе милиарди долари на "BioNTech", "Pfizer" и "Moderna". За иновацията обаче се води огромна съдебна битка, която трябва да отговори на въпроса - кои стои зад нея.

Американската фирма "Moderna" по-рано предприе съдебни действия срещу "Pfizer" и "BioNTech" за нарушаване на патенти. Тя твърди, че ключови елементи от тяхната иРНК технология са били изкопирани.

Професор Сахин от "BioNTech" обаче казва, че те ще оспорят тези обвинения.

"Нашите иновации са оригинални. Прекарали сме 20 години в изследвания за разработване на този вид лечение и, разбира се, ще се борим за това, за нашата интелектуална собственост", споделя той.

Угур Шахин и Йозлем Тюречи: Мултимилиардерите зад BioNTech, които още карат колело до работа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022