Следващата учебна година може да започне от 10 септември Снимка: © Getty Images

Обсъжда се вариант следващата учебна година да започне не на 15 септември, а пет дни по-рано – на 10-и. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя даде интервю за NOVA, в което каза, че всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат в клас по-рано. Идеята на евентуалните промени е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми на обучение.

„Много директори са готови да направят това“, каза Такева. „Ще има удължаване на учебната година. Това е изключително важно. То ще бъде за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала“.

„Според мен такова удължаване трябва да има за всички от 1-и до 4-и клас, защото така облекчаваме родителите да бъдат спокойни за 2 седмици през лятото”, добави председателят на учителския синдикат.

Дълго време учениците учеха онлайн заради пандемията, а от 4 януари 2021 децата от начален етап на образование се завърнаха в класните стаи. От февруари присъственото обучение ще важи и за по-големите - те ще го редуват с дистанционна форма през две седмици.

По думите на Такева - има недостиг на учители в страната. „Той обаче, е като безработицата - трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. Около 1000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, добави тя.

С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1774 лв., а на непедагогическия - 943 лв. „В условията на пандемията не оставихме нито един човек на борсата", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024