Словакия отвори сметка в рубли, но въпреки това доставките на газ от Русия спират Снимка: © Getty Images

"Газпром" намали наполовина доставките на газ за Словакия, а местните власти не отписват вероятността потокът от Русия да спре напълно, пише "Сега", пише euractiv.pl.

"Очакваме, че кранът ще бъде напълно спрян," казва Ричард Прокипчак, зам. генерален директор на SPP - словашката държавна компания, която е основния вносител и дистрибутор на газ в страната.

Новото ограничение в доставките от Москва идва дни, след като те вече бяха съкратени до 2/3 от обичайния капацитет.

С тези свои действия руската държавна петролна компания нарушава договора между двете страни. Това се случва въпреки решението на Словакия да отвори сметка в рубли през май - посочената от "Газпром" причина за спирането на доставките към държави като България, Полша и Финландия, които отказаха да променят валутата, тъй като официалните условия посочват, че транзакциите трябва да бъдат изпълнени в долари.

SPP уверява, че и при намалени доставки дейността на компанията няма да бъде нарушена.

Словакия се старае да диверсифицира газовите си източници. В края на май е завършен и интерконекторът с Полша, който ще позволи помпене на газ в двете посоки, а дебитът е до 4.7 милиарда кубически метра годишно. Държавата търси възможности и за доставки на втечнен газ.

До 10 юли в словашките хранилища се очаква да има газ за целия следващ отоплителен сезон - дори в случай на пълно прекратяване на газовите доставки от Русия. В момента хранилищата на страната са пълни на 52 процента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024