Предсрочните избори в Словакия са забранени. Резултатите от референдум могат да променят това Снимка: © Getty Images

Докато България се готви да проведе петите си предсрочни избори само в рамките на две години, в Словакия подобен сценарий за разпускане на парламента е невъзможен. Поне досега.

В събота милиони словаци гласуват на национален референдум, с който се предлагат промени в Конституцията на страната, които да позволят провеждането на предсрочни избори, съобщава "Асошиейтед прес".

Решението за провеждане на референдума беше взето от президента Зузана Чапутова миналата година, след като три опозиционни партии събраха над 380 хил. подписа в негова подкрепа. Той беше иницииран от лявата партия "СМЕР" на бившия премиер Роберт Фицо, която искаше да зададе на гражданите и допълнителен въпрос: "Съгласни ли сте, че правителството на Словакия трябва незабавно да подаде оставка?".

Вторият въпрос обаче беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд на страната. Допитването до гражданите е относно факта, че в момента основният закон в Словакия не предлага възможността парламентът, който се избира за срок от четири години, да бъде разпускан, дори правителството да е паднало и да няма мнозинство за съставяне на ново. Така в страната не могат да бъдат провеждани предсрочни избори.

За да бъде правно обвързващ, избирателната активност на референдума трябва да бъде повече от 50% в страната, която има население от 5,4 млн. души.

Референдумите в Словакия обаче по принцип завършват с лоши резултати, като само един от тях - този за присъединяването към ЕС, е успешен. Останалите се провалят поради липса на избирателна активност. Очаква се и този референдум да има подобна съдба.

Министър-председателят Едуард Хегер заяви, че не планира да гласува, като каза, че не вижда смисъл.

Решението за провеждане на референдума беше взето преди коалиционното правителство на Хегер да падне през декември, след като загуби вота на недоверие, поискан от опозицията в парламента. Президентът даде на парламента краен срок до края на януари да внесе промени в конституцията, които да направят възможно осъществяването на предсрочните избори. Тя поиска през това време кабинетът на Хегер да остане на поста си с намалени правомощия като служебно правителство.

Чапутова иска провеждането на предсрочни избори през първата половина на 2023 г. Следващите редовно насрочени парламентарни избори в Словакия трябва да се проведат едва през февруари 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024