Словения предлага ускорена интеграция на Западните Балкани Снимка: © Getty Images

Правителството на Словения ще внесе предложение за ускорен процес на разширяването на ЕС към Западните Балкани. Това обяви словенският министър на външните работи Таня Файон.

Тя заяви подкрепата си за това Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в блока, но посочи, че Западните Балкани не бива да бъдат забравяни.

Любляна предлага документ на останалите 26 държави членки, с който настоява преговорите с Албания и Република Северна Македония да започнат. Предложението включва още по-лек визов режим за Косово, както и предоставянето на статут на кандидат-членка и на Босна и Херцеговина.

Миналата седмица еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархели заяви, че Босна трябва първо да изпълни представените приоритети, договорени с ЕС. Той посочи, че предоставянето на статут на кандидат за страната без това изпълнение би било равно на "отстъпка".

Хърватският президент Зоран Миланович каза, че макар да е съгласен с решението да се препоръча статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна, лидерите на ЕС не трябва да забравят Босна. Миланович направи това изявление по време на форума за диалог в Преспа в Северна Македония миналата седмица, като добави, че „постоянното отлагане унищожава тази страна“.

Словенското предложение идва само седмица, след като Европейската комисия препоръча Украйна и Молдова да получат статут за кандидат-членки. Този ход събуди отново опасенията в Западните Балкани, че регионът може да бъде забравен по отношение на европейските политики, тъй като ЕС се съсредоточава върху войната в Украйна и държавите в близост до нея.

„Целта на предложението на Словения е незабавно предоставяне на статут на кандидат за членство в ЕС на Босна и Херцеговина. Това ще изпрати положителен сигнал към Босна и целия регион на Западните Балкани“, се казва в документа, който Словения ще представи на срещата с евролидерите.

Друга страна от Западните Балкани - Косово, все още остава непризната от пет държави-членки на ЕС, което затруднява преговорите по въпросите, свързани с визите. Косово е единствената държава от региона, чиито граждани се нуждаят от визи, за да пътуват до ЕС и държавите от Шенген.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024