Slow Horses 2: Гари Олдман на лов за руски шпиони и "българската следа" от Захари Бахаров

Гари Олдман отново е тук - с гениален ум и остър език под прикритието на застаряващия, неподлежащ на превъзпитание шпионин Джаксън Ламб, шеф в "чистилището" за провалени разузнавачи от MI5.

"Slow Horses" - eдин от най-добрите сериали на 2022 г. се завръща с убийствен спомен за Студената война и наказателните акции на руската шпионска мрежа в Лондон. Завръща се дори с препратка към убийството на Георги Марков от 1978 г. и т.нар. "български чадър".

Новият сезон на сериала включва и още една българска "следа" - ролята на Захари Бахаров като охранител на мистериозния човек, който се опитва да отвори стратегически канал за комуникация между върха на английското разузнаване и руски олигарх, амбициран да наследи Путин.

Героят на Бахаров привидно влиза в клишето за източноевропейската мутра с кожено яке и бръсната глава. Ролята му в събитията от Сезон 2 все пак е достатъчно важна, за да не се размине с една реплика, а да участва в завръзката до финала.

Включването на българския актьор в продукция на толкова високо ниво за Apple TV+ и в толкова силна компания е наистина много добра новина за кариерата му (скоро ще го гледаме и в последния "Mission: Impossible).

Историята във втория сезон на сериала е базирана на книгата "Dead Lions" - втората част от популярната поредица на Мик Херън за "куците коне" от MI5.

"Мъртвите лъвове" от заглавието на романа е другото име на т.нар. "спящи клетки" - агенти, инфилтрирани под дълбоко прикритие на чужда територия, които може да се "събудят" след десетилетия на мимикрия, щом получат заповед за действие.

Руската му версия в "Slow Horses" е наречена с кодовата дума "Цикада" заради способността на насекомото да живее в режим на хибернация под земята в продължение на повече от 10 години.

"Цикада" е и последното съобщение, което изпаднал в немилост бивш полеви агент на MI5 записва в телефона си, преди да издъхне.

Старият разузнавач умира, докато преследва човека, причинил му най-големия кошмар по време на престоя му в Източен Берлин - събитие, което заличава и кариерата, и уважението на колегите му към него.

Докато службата удря последния печат в досието му, без да провери какво е довело до внезапната му смърт, инцидентът привлича вниманието на Джаксън Ламб.

На фона на безкрайните си недостатъци и хапливия си характер Ламб има един безценен принцип - никога не изоставя агентите си, защото знае много добре какво е да си сам на вражески терен.

Това слага началото на мисията на Ривър Картрайт (в ролята: Джак Лоудън), която тръгва паралелно с тайните планове на централното управление да направи пробив в руския политически елит - или да прехвърли вината върху "куците коне" на Джаксън Ламб, ако операцията се провали.

На втори план - Кристин Скот-Томас отново е перфектна в ролята на дистанцираната и властолюбива Даяна Тавернър, а ветеранът Джонатан Прайс е безкраен извор на тайни и уроци по шпионаж в образа на бившия шеф на британското разузнаване, който е отгледал и възпитал Ривър.

В The Times Гари Олдман разказва, че актьорският състав в Slow Horses е най-близкото усещане до театралната трупа, която той е изпивал от години. Самият той се "слива" в образа си на Джаксън Ламб до степен, в която отказва да подстриже дългата си коса, когато Кристофър Нолан го кани да участва в ролята на президента на САЩ Хари Труман в "Опенхаймер".

През 2013 г. когато пише "Dead Lions", Херън още не знае, че Путин ще анексира Крим и ще нахлуе с армията си в Украйна, но познава достатъчно добре манталитета на КГБ.

Сюжетът му явно е вдъхновен от реалността, имайки предвид, че се появява в периода между два от най-циничните атентати на руските "силовики" на британска територия - отравянето на Александър Литвиненко с полоний-210 и опита за убийство на Сергей Скрипал с новичок.

"Руснаците играят бавна игра. Имат невероятна способност да търпят на болка и да дават жертви. И са злопаметни. Тези **** никога не се отказват", както казва героят на Гари Олдман.

За разлика от Иън Флеминг и Джон льо Каре - Мик Херън никога не е работил като разузнавач. Просто използва въображението си, за да създаде жесток и правдоподобен разказ за най-безславната кариера в службите за сигурност.

Неслучайно всички го смятат за един от най-добрите съвременни автори на шпионска литература - при това с майсторски умения в изграждането на характери, "легенди" за миналото на героите си и страхотни диалози.

Атмосферата на Slow Horses пристрастява още в първия сезон на сериала, който може да ви накара да се сдобиете с всички книги на Херън, вместо да чакате следващите адаптации. Но този път киното не отстъпва с нищо на романите и гледката наистина си заслужава.

Най-хубавото е, че шоуто ще продължи с поне две нови издания. И нивото на трилъра в тях е гарантирано.

Последният сезон на сериала "Тъмните му материи" идва в HBO Max Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024