Случаите на COVID-19 в България са 522, жертвите - 18 Снимка: © Getty Images

За последните 24 часа в България са установени нови 24 случаи на коронавирус, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Общият брой на регистрираните е 522 души, а жертвите вече са 18.

Вчера е починал мъж на 49 г., настанен в „Пирогов“. За него не бе съобщено вчера, защото пробата му е потвърдена късно вечерта и е положителна. Постъпил е в тежко състояние, последвала е интубация. Вчера двама мъже - на 54 г. и на 86 г., са починали в болница “Света Анна”, както и жена на 48 г. в „Пирогов“.

„От новите случаи в болница са 10 души, изследвани са около 400 лица“, каза началникът на оперативния щаб.

От новооткритите случаи 13 са в София, в „Пирогов“ има трима, един в „Александровска“, един във „Втора МБАЛ“ , и 8 са амбулаторни.
В Бургас мъж на 17 години е дал положителна проба. В Стара Загора са трима – лекар на 35 и семейство - майка и син. Синът се е върнал от Англия, а бащата е дал положителна проба предния ден.

В Перник са заразени двама мъже, в Сливен – две жени, в Русе – мъж, завърнал се от Англия, който не е приет в болница. В Пловдив има един регистриран мъж, както и в Кърджали.

Мъжете са 57% от всички заболели с Covid-19, или общо 299. Жените са 223, или 43%. Най-младият регистриран е на 1 г., а най-възрастния – на 86 г. От медицинския персонал са заразени 23 души.

Излекуваните са 37. Новите с отрицателни проби са трима.

„Трябва да се изследват всички болестни прояви на медицинския персонал – това е най-важното", каза проф. Тодор Кантарджиев от щаба. "Това трябва да се изследва. Второто нещо, което трябва да се изследва, са първите прояви на заболяване в работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. И трето – всички, които са с пневмония, особено двустранна. Това са трите групи, които трябва да се изследват с PCR“.

Утре се открива лаборатория в „Пирогов“ с PCR. Ще работят биолози от Института към молекулярна биология на БАН. Лаборатория ще има и в „Св. Анна“, в "Александровска" и в столичното РЗИ.

"СЗО съветва да се увеличава броя на лабораториите и капацитета им, да се разчита на по-широко използване на PCR диагностиката и трето – тези гореизброени три групи да се изследват най-щателно", каза проф. Кантарджиев.

В световен мащаб заразените са над 1,2 млн. души, а жертвите – повече от 64 000. Излекували са се повече от 246 хиляди души.

„Смъртността в Европа се движи около 5%. В Китай беше малко над 3%, но тенденцията не важи тук. Явно се дължи на по-застаряващото население на континента. Но най-важна за предпазване остава социалната изолация“, каза ген. Мутафчийски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022