Снимка: © Getty Images

Общият брой на заразените с COVID-19 в България е 220 души, като тази сутрин са регистрирани още два нови случая. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга в 08:00 ч.

Новите регистрирани са в Пловдив и не са контактни на предишните заразени в града. Става въпрос за мъж на 35 години и жена на 60 години, които имат симптоматика.

Ген. Мутафчийски обяви, че Българската банка за развитие е дарила 492 хиляди лева за болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Сумата ще отиде за респиратори, тестове, апарати за механична вентилация и други медицински приспособления.

„Кампанията с дарителите показва мобилизацията на цялото общество и е нещо много хубаво“, каза началникът на Националния оперативен щаб.

Ген. Мутафчийски съобщи, че на ден в България се използват около 300-350 теста. Те са на испански, английски и немски производители.

Той отбеляза и една по-сериозна тенденция във връзка с коронавируса. 17 дни след като бе освободен круизният кораб, който стана голямо огнище на заразата, вирусът още е на борда.

„Той живее дълго, което предполага строга дезинфекция на жилищата. Трябва да дезинфекцираме повърхностите“, призова ген. Мутафчийски.

"Някои от симптомите на излекувани от коронавирус продължават - например кашлицата. Така че изчистването на вируса не означава напълно излекуване", съобщи началникът на ВМА.

В световен мащаб заразените са над 422 хиляди души, излекуваните са над 109 хиляди, а жертвите - 18 905. В Италия има над 69 хиляди заразени, като страната се доближава до броя случаи в Китай - 81 000. В Испания регистрираните случаи вече са 42 хиляди, в Германия - 32 000, в САЩ - 54 000, а във Франция са 22 хиляди. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве