Снимка: © Getty Images

ФБР издаде федерална заповед за арест на годеника на убитата американка Габи Петито – Брайън Лондри. Искането за задържането му е фактът, че използвал дебитна карта и ПИН-код на чужда банкова сметка между 30 август и 1 септември.

Случаят с Петито стана водеща новина в САЩ, а и по света. 22-годишната американка пътуваше в каравана с приятеля си от източното до западното крайбрежие и качваше видеа от пътешествието в канала си в YouTube. На 1 септември обаче Брайън се е прибрал сам в дома на родителите си във Флорида. Габи Петито изчезнала и семейството ѝ се обърнало към полицията за помощ 10 дни по-късно.

Тялото ѝ беше открито в неделя (19 септември) в националния парк в Уайоминг, който двойката посетила. Лондри е заподозреният за убийството и се издирва от властите, като последно е бил видян на 14 септември. Той е отказал да говори пред полицията след изчезването на Петито и е наел адвокат.

Странният случай "Габи Петито": Да разследваш убийство през TikTok, Instagram и YouTube

В четвъртък беше издадена заповед за ареста му, но според адвоката му това не е свързано с подозрения, че Лондри е убил Петито. В документа пише, че мъжът използвал чужда карта на Capital One Bank, с която изтеглил над 1000 долара в момент, в който годеницата му вече е изчезнала. Не се споменава чия собственост е картата.

„Докато тази заповед за арест позволява на полицията да го задържи, ФБР и нашите партньори в страната продължават да разследват фактите и обстоятелствата около убийството на Петито“, каза специалният агент на ФБР Майкъл Шнайдер.

Адвокатът на Лондри – Стив Бертолино – заяви пред Fox News, че заповедта за арест е свързана с действия на мъжа след смъртта на Габи Петито, "а не с евентуалното ѝ убийство“.

Семейството на Брайън Лондри го обяви за издирване през уикенда. Те твърдят, че е отишъл на поход и не се е върнал. Според източник на CNN, близък до семейството, мъжът напуснал къщата миналия вторник без портфейл и мобилен телефон. Родителите му се притеснявали, че може да се е наранил.

Търсенето му се извършва в огромен периметър от 24 хиляди акра – в природния резерват край дома му в Норт Порт. Полицията използва кучета, дронове и АТВ-та заради труднодостъпния терен.

По-рано през седмицата разследващите претърсиха и дома на Лондри. Те извадили от къщата няколко кутии и изтеглили неговия Ford Mustang.

Все още не е ясно какво точно се е случило с Габи Петито. Американци в YouTube, TikTok и Instagram се превърнаха в детективи, които анализират записите ѝ в интернет, за да помогнат за разрешаването на случая. Всъщност именно по този начин полицията успя да стигне до точната локация, където откри тялото ѝ.

На 12 август полицията в гр. Моаб в южната час на Юта е била призована по сигнал за домашно насилие, свързано с двойката. Петито е плачела и се е оплакала на служителите на реда за психическото си здраве. Споделила е още, че двамата с Лондри се карали все по-често напоследък. Тогава полицаите не са предприели конкретни действия, а са предложили на двойката да не прекарва нощта заедно в караваната.

Последно Петито се е обадила на майка си чрез видеочат на 24 август и е споделила, че напуска Юта и се отправя към планината в Уайоминг, казва адвокатът на семейството ѝ Рик Стафорд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"