Случаят с Габи Петито: Издадоха заповед за арест на годеника ѝ, но "не е заради убийството" Снимка: © Getty Images

ФБР издаде федерална заповед за арест на годеника на убитата американка Габи Петито – Брайън Лондри. Искането за задържането му е фактът, че използвал дебитна карта и ПИН-код на чужда банкова сметка между 30 август и 1 септември.

Случаят с Петито стана водеща новина в САЩ, а и по света. 22-годишната американка пътуваше в каравана с приятеля си от източното до западното крайбрежие и качваше видеа от пътешествието в канала си в YouTube. На 1 септември обаче Брайън се е прибрал сам в дома на родителите си във Флорида. Габи Петито изчезнала и семейството ѝ се обърнало към полицията за помощ 10 дни по-късно.

Тялото ѝ беше открито в неделя (19 септември) в националния парк в Уайоминг, който двойката посетила. Лондри е заподозреният за убийството и се издирва от властите, като последно е бил видян на 14 септември. Той е отказал да говори пред полицията след изчезването на Петито и е наел адвокат.

Странният случай "Габи Петито": Да разследваш убийство през TikTok, Instagram и YouTube

В четвъртък беше издадена заповед за ареста му, но според адвоката му това не е свързано с подозрения, че Лондри е убил Петито. В документа пише, че мъжът използвал чужда карта на Capital One Bank, с която изтеглил над 1000 долара в момент, в който годеницата му вече е изчезнала. Не се споменава чия собственост е картата.

„Докато тази заповед за арест позволява на полицията да го задържи, ФБР и нашите партньори в страната продължават да разследват фактите и обстоятелствата около убийството на Петито“, каза специалният агент на ФБР Майкъл Шнайдер.

Адвокатът на Лондри – Стив Бертолино – заяви пред Fox News, че заповедта за арест е свързана с действия на мъжа след смъртта на Габи Петито, "а не с евентуалното ѝ убийство“.

Семейството на Брайън Лондри го обяви за издирване през уикенда. Те твърдят, че е отишъл на поход и не се е върнал. Според източник на CNN, близък до семейството, мъжът напуснал къщата миналия вторник без портфейл и мобилен телефон. Родителите му се притеснявали, че може да се е наранил.

Търсенето му се извършва в огромен периметър от 24 хиляди акра – в природния резерват край дома му в Норт Порт. Полицията използва кучета, дронове и АТВ-та заради труднодостъпния терен.

По-рано през седмицата разследващите претърсиха и дома на Лондри. Те извадили от къщата няколко кутии и изтеглили неговия Ford Mustang.

Все още не е ясно какво точно се е случило с Габи Петито. Американци в YouTube, TikTok и Instagram се превърнаха в детективи, които анализират записите ѝ в интернет, за да помогнат за разрешаването на случая. Всъщност именно по този начин полицията успя да стигне до точната локация, където откри тялото ѝ.

На 12 август полицията в гр. Моаб в южната час на Юта е била призована по сигнал за домашно насилие, свързано с двойката. Петито е плачела и се е оплакала на служителите на реда за психическото си здраве. Споделила е още, че двамата с Лондри се карали все по-често напоследък. Тогава полицаите не са предприели конкретни действия, а са предложили на двойката да не прекарва нощта заедно в караваната.

Последно Петито се е обадила на майка си чрез видеочат на 24 август и е споделила, че напуска Юта и се отправя към планината в Уайоминг, казва адвокатът на семейството ѝ Рик Стафорд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024