Странният случай "Габи Петито": Да разследваш убийство през TikTok, Instagram и YouTube

22-годишно красиво момиче изчезва безследно по време на приключение с каравана, а единственият човек, който може да знае какво се е случило с нея, отказва да говори с полицията.

Това не е началото на нов криминален сериал, а истинската история на Габи Петито - жертва на убийство, чието разследване доведе до феноменално вълнение в социалните мрежи.

Всичко започва през юли, когато младата жена и годеникът й Брайън Лондри решават да заминат на дълго пътешествие из Съединените щати с микробус Ford, преобразуван в каравана. Двойката тръгва от Ню Йорк към западното крайбрежие на САЩ, като споделя снимки и клипове от приключението си в YouTube и Instagram.

Лятното им турне обаче претърпява рязък обрат.

На 1 септември Брайън се прибира сам в дома на родителите си във Флорида. Семейството на Габи Петито се обръща към полицията с молба за помощ 10 дни по-късно.

Годеникът й отказва да говори с разследващите и наема адвокат. В момента той е обявен за издирване от властите в щата, които искат да разберат какво се е случило.

Тялото на Габи Петито беше открито на 19 септември, а съдебно-медицинската експертиза е доказала, че тя е убита.

Странният криминален случай се превърна в истинска сензация в социалните мрежи - интересът към разследването се оказва толкова голям, че мнозина започнаха да издирват улики към престъплението.

Всяка новина по случая е следвана от десетки статуси и видеоклипове на инфлуенсъри, коментатори и самозвани "детективи" в TikTok, Instagram, Twitter и YouTube. Обсъждането на версии и развенчаването на слухове около изчезването на 22-годишното момиче генерира значителен приток на нови последователи. В един момент дори помага за реалното разследване, като насочва полицията към местопрестъплението.

28-годишната актриса Парис Кембъл използва канала си в TikTok, за да се опита да помогне на родителите на Габи Петито да открият дъщеря си. Тя публикува снимки на изчезналото момиче и призовава своите 150 000 последователи да споделят новината. Кембъл не спира дотук. За няколко дни тя качва близо 40 клипа в платформата, като дори прави анализи на Instagram-постовете на Габи и годеника й. Семейството на Петито също следи активността й и я поощрява за това, че обръща внимание на случая.

Появява се и запис от камерата на пътни полицаи, които през август спират микробуса на двойката заради превишена скорост. Видеото показва как Габи плаче, а годеникът й признава, че са се скарали заради натрупващото се напрежение от дългото им пътуване заедно.

Междувременно двойка YouTube-влогъри - Кайл и Джен Бетюн - също започват да следят развитието на разследването отблизо. Семейството е известно с това, че от две години живее в автобус и пътува из Америка с трите си деца, докато разказва за живота си в социалните мрежи.

Вниманието им се насочва към случая с Габи Петито, след като техен приятел им посочва, че са посетили националния парк Бриджър-Тетън в същото време, в което тя и годеникът й са се намирали там.

Двамата започват да преглеждат снимките и клиповете си, за да проверят дали белият микробус ще се появи на някой от тях - и успяват да го засекат.

Джен Бетюн се обажда на ФБР със сигнал за откритието и качва клипа в уебсайт, създаден от разследващите специално за събирането на показания от свидетели. Едновременно с това го споделя и в YouTube-канала си.

Видеото набира огромна популярност, а майката на Габи Петито решава да се свърже с Бетюн по телефона. Двете жени споделят обща драма. Един от синовете на влогърите загива при автомобилна катастрофа преди години, а годишнината от рождения му ден съвпада с деня, в който те откриват записа с микробуса на Петито.

Няколко дни след появата на записа, следователи от ФБР откриват човешки останки в националния парк в близост до мястото, на което е заснет белият ван. Вече е потвърдено, че тялото е на изчезналата Габи.

Ефектът на социалните мрежи се предава и върху традиционните новинарски издания, които забелязват онлайн-интереса към историята на Петито.

Медии като CNN и Fox News пускат по няколко дневни нотификации за "извънредни новини" около разследването.

Подкастът Crime Junkie, който се занимава с разказването на истински криминални истории, стига до първо място по популярност в Apple Podcasts, след като пуска епизод за Габи Петито. "Истерията" има обяснение - жертвата е млада и красива, последните дни от живота й са на показ в социалните мрежи, а контрастът между убийството й и романтичната идея за пътуване на двама влюбени не може да е по-силен.

"Гардиън" цитира преподавателят по реклама и връзки с обществеността Кели Болинг, според която фокусирането на внимание към подобни престъпления понякога е провокирано от личните преживявания на хората - например, жертви на домашно насилие откриват съчувствие и утеха, докато следят историите за реални криминални случаи.

Въпросът как интернет решава да превърне едно престъпление в национална сензация остава без отговор. Малко преди изчезването на Петито, двойка жени загиват при стрелба в къмпинг, недалеч от мястото, в което пътните полицаи спират караваната на Габи и Брайън Лондри. Случаят им също влиза в новините, но по никакъв начин не може да се сравни с манията по случая Петито.

A историята още не е приключила - в момента ФБР търси помощ от гражданите, за да открие следите на издирвания годеник.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024