Случаят "Жоси" също ще бъде разгледан от ВСС при обсъжданията за освобождаване на Гешев Снимка: © Булевард България

Върховният административен съд взе решение, че Висшият съдебен съвет ще трябва да разгледа и случая "Жоси" по време на обсъжданията за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

До този развой се стига, след като министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва отказа на съвета да разгледа част от аргументите, с които тя иска уволнението.

В началото на април ВСС допусна до разглеждане само пет от деветте казуса, които Йорданова посочи като мотиви за освобождаването на Гешев. "Жоси" бе единственият напълно отхвърлен, докато частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева и делото "Баневи срещу България", както и обвиненията в неуважителното, подигравателно и враждебно отношение на главния прокурор към неправителствени организации, личности и юридически общности.

Приети за обсъждане бяха бездействието срещу полицейското насилие на антиправителствените протести от 2020 година, мълчанието по темата за разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", бездействието по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, както и указанията на Гешев "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".

Върховните съдии Георги Георгиев, Юлия Тодорова и Десислава Стоева приемат, че ВСС трябва да разгледа поведението на Гешев по случая "Жоси" след встъпването му в длъжност главен прокурор на 18 декември 2019 година.

Времевото ограничение е породено от това, че според тях "действията и бездействията" му преди да стане главен прокурор е трябвало да бъдат разгледани преди неговото назначаване. Няма ред за обсъждане на факти и обстоятелства отпреди този период, тъй като изборът е стабилизиран с указа на президента, гласи становището на Върховния апелативен съд.

В сигнала за скандала с млекопреработвателното предприятие "Жоси" се твърди, че през 2013 година бащата на Иван Гешев е получил 2% дял от фирмата срещу съдействие към собственика от страна на главния прокурор.

Висшият съдебен съвет трябва да разгледа в сряда по същество и двете искания за уволнение на Гешев - това на настоящия правосъден министър и това на Янаки Стоилов, който заемаше поста в служебния кабинет. Възможно е обаче ВСС да реши да обжалва решението на ВАС за случая "Жоси" и така да се стигне до поредно отлагане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024