Случаят "Жоси" също ще бъде разгледан от ВСС при обсъжданията за освобождаване на Гешев Снимка: © Булевард България

Върховният административен съд взе решение, че Висшият съдебен съвет ще трябва да разгледа и случая "Жоси" по време на обсъжданията за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

До този развой се стига, след като министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва отказа на съвета да разгледа част от аргументите, с които тя иска уволнението.

В началото на април ВСС допусна до разглеждане само пет от деветте казуса, които Йорданова посочи като мотиви за освобождаването на Гешев. "Жоси" бе единственият напълно отхвърлен, докато частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева и делото "Баневи срещу България", както и обвиненията в неуважителното, подигравателно и враждебно отношение на главния прокурор към неправителствени организации, личности и юридически общности.

Приети за обсъждане бяха бездействието срещу полицейското насилие на антиправителствените протести от 2020 година, мълчанието по темата за разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", бездействието по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, както и указанията на Гешев "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".

Върховните съдии Георги Георгиев, Юлия Тодорова и Десислава Стоева приемат, че ВСС трябва да разгледа поведението на Гешев по случая "Жоси" след встъпването му в длъжност главен прокурор на 18 декември 2019 година.

Времевото ограничение е породено от това, че според тях "действията и бездействията" му преди да стане главен прокурор е трябвало да бъдат разгледани преди неговото назначаване. Няма ред за обсъждане на факти и обстоятелства отпреди този период, тъй като изборът е стабилизиран с указа на президента, гласи становището на Върховния апелативен съд.

В сигнала за скандала с млекопреработвателното предприятие "Жоси" се твърди, че през 2013 година бащата на Иван Гешев е получил 2% дял от фирмата срещу съдействие към собственика от страна на главния прокурор.

Висшият съдебен съвет трябва да разгледа в сряда по същество и двете искания за уволнение на Гешев - това на настоящия правосъден министър и това на Янаки Стоилов, който заемаше поста в служебния кабинет. Възможно е обаче ВСС да реши да обжалва решението на ВАС за случая "Жоси" и така да се стигне до поредно отлагане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024