Снимка: © Булевард България

Върховният административен съд взе решение, че Висшият съдебен съвет ще трябва да разгледа и случая "Жоси" по време на обсъжданията за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

До този развой се стига, след като министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва отказа на съвета да разгледа част от аргументите, с които тя иска уволнението.

В началото на април ВСС допусна до разглеждане само пет от деветте казуса, които Йорданова посочи като мотиви за освобождаването на Гешев. "Жоси" бе единственият напълно отхвърлен, докато частично бяха допуснати случаите на делото срещу Елена Йончева и делото "Баневи срещу България", както и обвиненията в неуважителното, подигравателно и враждебно отношение на главния прокурор към неправителствени организации, личности и юридически общности.

Приети за обсъждане бяха бездействието срещу полицейското насилие на антиправителствените протести от 2020 година, мълчанието по темата за разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", бездействието по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, както и указанията на Гешев "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".

Върховните съдии Георги Георгиев, Юлия Тодорова и Десислава Стоева приемат, че ВСС трябва да разгледа поведението на Гешев по случая "Жоси" след встъпването му в длъжност главен прокурор на 18 декември 2019 година.

Времевото ограничение е породено от това, че според тях "действията и бездействията" му преди да стане главен прокурор е трябвало да бъдат разгледани преди неговото назначаване. Няма ред за обсъждане на факти и обстоятелства отпреди този период, тъй като изборът е стабилизиран с указа на президента, гласи становището на Върховния апелативен съд.

В сигнала за скандала с млекопреработвателното предприятие "Жоси" се твърди, че през 2013 година бащата на Иван Гешев е получил 2% дял от фирмата срещу съдействие към собственика от страна на главния прокурор.

Висшият съдебен съвет трябва да разгледа в сряда по същество и двете искания за уволнение на Гешев - това на настоящия правосъден министър и това на Янаки Стоилов, който заемаше поста в служебния кабинет. Възможно е обаче ВСС да реши да обжалва решението на ВАС за случая "Жоси" и така да се стигне до поредно отлагане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем