Като за последно: Служебният кабинет плаща над 776 млн. лв. на пътните фирми Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет е разрешил да се отпуснат над 776 млн. лв. за финансиране на дейности, възлагани от Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждане и поддръжка на пътищата в страната.

Решението е взето на последното заседание на правителството преди разпускането на Народното събрание и формалната смяна на служебния състав на Министерски съвет.

Най-голямата част от парите - 438 млн. лв. - са за разплащане на пътни ремонти, възлагани в края на управлението на Бойко Борисов, за които "не са били осигурени средства от държавата", по думите на регионалния министър Иван Шишков.

Това са част от задълженията към строителни фирми, извършвали поддръжка на републиканските пътища по процедури, за които имаше сериозни съмнения за нарушения на законодателството - например, заради надвишени лимити по обществени поръчки.

Парите ще се платят само за реалните изпълнени текущи ремонти - а не за прикрити основни ремонти, за които умишлено не са поети гаранции за качество на строителството и са изпълнявани при занижен надзор.

"Предоставянето на допълнителен лимит се налага поради това, че до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., Агенция „Пътна инфраструктура“ разполага с крайно недостатъчни средства за изпълнение на основните си дейности по осигуряване на безопасност на движението по републиканската пътна мрежа", се казва в информацията от пресцентъра на Министерски съвет.

Къде отиват останалите пари:

  • 157 937 530 лв. ще бъдат за поддържане на пътищата при зимни условия в сезон 2022/2023 по възложени задания за периода октомври - февруари, включително и на дейности, обезпечаващи пътната безопасност.
  • 150 102 800 лв. ще бъдат обезпечени строителните работи, свързани с изграждането на пътна инфраструктура - участъка от Калотина до Драгоман на АМ „Европа“, преодоляване на свлачищните процеси на лот 3.1 от АМ „Струма“, модернизацията на пътя Видин-Ботевград, обходния път на Бургас, изградения участък между Белокопитово и Буховци от АМ „Хемус“.
  • 21 741 030 лв. ще се платят за експлоатационното поддържане и надграждане на тол системата.
  • Над 8 млн. лв. ще бъдат осигурени за дейности по рехабилитацията и основния ремонт на пътища. Част от тях ще покрият ремонтни дейности, изпълнявани по оперативни програми с европейско финансиране, за които "има опасност от загуба на финансиране поради забавяне на ремонтните дейности".

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024