Анонсът на служебния финансов министър Валери Белчев за проектобюджет 2022 г. се оказа в разрез с очакванията и намеренията на партиите, преговарящи за ново коалиционно управление в 47 Народно събрание. 

В сряда Белчев обяви, че Министерството на финансите ще предложи свой проект, в който се предлага запазване или увеличаване на нивото на няколко показатели - вкл. минималната пенсия, минималната работна заплата, помощите за майчинство и др. 

Финансовият експерт на "Демократична България" Георги Ганев обаче оспори действията на Белчев. 

"Аз не изпаднах в голяма радост по няколко причини. Първо - обикновено един финансов министър първо внася законопроекта, за да може всички да видят всички параметри на това, което се предлага. След това евентуално говори за бюджета. В случая каруцата е пред коня. Най-малкото бих очаквал един финансов министър, когато започва да говори по конкретни неща, да е публикувал самия законопроект за бюджета. Ключово важно е, че още не е публикувана средносрочната бюджетна прогноза - трябва да знаем в какъв контекст се разполага във времето от гледна точка на здравето на финансите на държавата. Вие чухте ли число за дефицита през 2022 г.? Колко дълг се предполага да се емитира? Какъв ще е процентът на дълга в края на годината?", попита Ганев пред Нова ТВ. 

Паралелно с неговия коментар течеше и стрийминг на Министерски съвет, в който Валери Белчев отговаряше на въпроси, свързани с бюджета, като там той обяви планиран дефицит "от порядъка на 2,9%" и заложен таван на новия дълг "от порядъка на 10-12 млрд. лв". 

Белчев отхвърли критиките, че служебният кабинет не е трябвало да работи по проектобюджет, като посочи, че законът изисква от финансовото министерство да внесе законопроекта (срокът за това вече изтече). 

"Нашата роля като служебен кабинет е да спазваме закона и да държим стабилността. И коалиционните преговори не са приключили, не знаем накъде ще отидат, нямаме правото и възможността да чакаме това", каза служебният министър на финансите, като обяви, че е прегледал всички договорки на четирите партии и "като цяло намирам, че почти всички от тях са включени в нашето предложение". 

Предложението на Белчев за вдигане на минималната пенсия от 370 лв. на потенциално 430 лв. през 2022 г. (поне за първите шест месеца) влезе в пълно противоречие с договореното на коалиционните преговори. 

Георги Ганев посочи, че не е дискутирано автоматично повишаване на минималната пенсия по време на разговорите на финансовите и социалните експертни групи. 

"Цялото мислене беше в посока как да стане така, че минималната пенсия да спре да нараства автоматично с решение на политици, а да отговаря на пенсионно-осигурителните вноски. Ако тя е много малка, ще се получава социална помощ. Ако някой е направил принос като за 100 лв., ще получава 100 лв. и добавка социална помощ", каза той. 

В същото време, Валери Белчев настоява, че доходите на пенсионерите от 1 януари 2022 г. не трябва да падат под настоящото им ниво, затова служебното правителство иска да продължи да се субсидират пенсиите с пари по линия на коронавирусната криза. 

"Досега имаше минимална пенсия от 300 лв. и Covid-надбавка от 120 лв., което прави доход от 420 лв. Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим Covid-мерките изведнъж парите на пенсионерите да спаднат отново на 300 лв., предложихме базовата пенсия да се повиши на 370 лв., а остатъкът да се покрие с нова Covid-надбавка. Смятаме, че има възможност да я увеличим от 50 на 60 лв. и ако базовата пенсия е 370 лв., (пълният размер) да стигне до 430 лв.", каза той. 

Георги Ганев окачестви действията на служебния финансов министър като "прибързано говорене", което поставя пред свършен факт четирите партии точно преди старта на новия парламент. Той изключи възможността Бюджет 2022 г. да бъде приет преди края на декември, като посочи, че в първия месец от новата година ще се работи по 1/12 от тазгодишния бюджет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство