Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Разследването за тежката катастрофа в София на 5 юли, при която загинаха две жени, придоби нов обрат, след като Нова ТВ и bTV публикуваха информация за предполагаема връзка между служителка на МВР и обвинения Георги Семерджиев.

Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Бойко Рашков на пресконференция в МС.

"Да, тя е служителка в едно от рйаонните управление. Оказа се, че тя има отношения със Семерджиев, какви са - предстои да се изясни. Ние ще установим какви са връзките ѝ. Знаете, че у него са открити такива предмети, които са атрибут на полицаите - синя лампа, палка", каза Рашков пред журналистите, без да дава повече данни.

На въпроса "в какъв етап от разследването" е въпросната служителка, той отговори:

"Нали знаете какво правят в такива случаи, в които се втренчим в някой? В болнични е".

По-рано Нова ТВ обяви, че служителка от Първо РПУ се е возила в автомобила на Семерджиев в момента на сблъсъка му с таксиметрова кола и спирката на метрото, а после му е съдействала да се укрие. Според информацията на bTV - полицайката не е пътувала с него, но му е помогнала да "се снабди със стълба, тъй като не е имал ключ за апартамента, в който живее".

"Очевидно някои служители са забравили понятието "нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент". Припомних им го днес. Не изглежда добре служител на МВР да контактува с лице с подобна биография", каза той.

Той не потвърди и не отрече дали тази жена е пътувала в автомобила на Семерджиев.

Бойко Рашков разкри драстични нарушения на Семерджиев, за които полицията е имала информация от години, но така и не е успяла да го спре от пътя.

"Този човек е без свидетелство за правоуправление от 2005 г. До ден днешен той е управлявал различни МПС, без да бъде водач по силата на закона. Изпращани са материали в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебни производства именно по повод това, че той е управлява МПС, без да има свидетелство за правоуправление. През последните 16 години той е имал чудесна възможност, след като му е отнето свидетелството, да се яви на изпит и евентуално да получи друго. Не го е направил. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария - тя не е издавала на този български гражданин подобен документ. С този документ той се е представял на няколко проверки. При една от тях е избягал. Този документ, макар и фалшив, е останал в ръцете на полицейските служители", каза Бойко Рашков.

Той посочи, че се прави вътрешна проверка за това как така пътните полицаи са допуснали Семерджиев да избяга и защо не са го спрели впоследствие.

"Разпоредил съм на инспектората да предприемат незабавни мерки по отношение на абсолютно всички случаи - няколко десетки - в които Семерджиев е спиран за проверка като водач на МПС. Какво отношение е взето спрямо него, има ли резултат от действията на МВР или няма?", каза още той.

Рашков съобщи, че в няколкото случая, в които МВР е изпращало предложения за образуване на досъдебно производство срещу Георги Семерджиев, те са върнати от прокуратурата "с указания да се наложат само административни глоби".

Министърът потвърди, че Семерджиев е бил свидетел по едно от делата срещу наркоразпространители - но до момента няма информация да е бил със статут на защитен свидетел, още повече да може да си позволява да нарушава закона в продължение на години.

"Явен свидетел е по едно от делата. До момента поне нямаме данни да го е поставило в привилегировано положение специално по отношение на катастрофата и "практиката" му да шофира без документи, под въздействието на упойващи вещества", каза бойко Рашков.

В същото време от информация на Антикорупционния фонд (АКФ), която фондът е изпратил до дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, се разбира, че Семерджиев е свидетел на прокуратурата не просто по дело, а по най-мащабното дело за наркоразпространение през последните години, което се води срещу организирана престъпна група от 41 души. Тя е действала т 2014 г. - групата на Радмил Ранов, известен като Радо Ланеца. Разследването започва през 2018 г. и вече е внесено в Специализирания наказателен съд.

Семерджиев е лежал в затвора за 8 месеца, след като е заловен с половин кг марихуана и 300-400 грама кокаин.

"Процесът не е протекъл по общия ред, а по предолжение на прокуратурата е сключено споразумение. Договорили са 8 месеца лишаване от свобода. Установи се, че след като е излязъл от затвора, той се води на адрес към 5 РПУ в София, но не е имало физическо наблюдение. В 5 район има криминална служба, която е трябвало да знае, че той е освободен от затвора, който е осъден и лежал за наркотрафик и разпространение. Днес не стана ясно тази служба дали е упражнявала изобщо някакъв надзор и в какво се е изразявал.

"Ако сумираме всичко, което е можело да се направи, но не е направено, аз мисля, че нямаше да стигнем до този случай", каза Рашков.

Отново по неофициална информация на БНТ - Георги Семерджиев е бил свързан с групировка на Таки и се е занимавал с разпространението на дрога в Студентски град.

Според националната телевизия - 36-годишният бивш футболист е плащал за осигуряването на полицейски чадър над тази престъпна дейност.

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024