Служителка на Националната служба за охрана е жената, която спира едно от нападенията на маскирани мъже срещу журналистите Полина Паунова и Генка Шикерова. Кадрите от мястото на инцидента показват, че жена с къса руса коса и костюм се намесва при опита на двама от неизвестните нападатели да счупят телефоните на репортерите. Тя е единствената, която се отзовава на призивите за намеса на охраната на мероприятието. 

Записът показва как тя влиза между двете групи и отклонява маскираните с думите "Върнете се и застанете там". Мъжете първоначално реагират с "Какво пречим. Защо ме бутате", но веднага след това се отдалечават.

Снимки от Кирил Радев - участник в протестите, срещу когото също беше упражнено насилие от маскираните - показват, че служителката на НСО се намесва в още два случая. Един от тях е при нападението срещу самия него в тревните площи на "Тех Парк", а вторият - при опита на протестиращия Нестор Арсенов да стигне до вътрещността на периметъра на събранието на ГЕРБ.

Арсенов успя да влезе недалеч от сцената и да прекъсне речта на Бойко Борисов за кратко. След това той е изведен от събитието, като по свидетелските му показания е бил ритан и дърпан. 

Кирил Радев задава въпроса защо тя отстранява насилниците само временно и защо никой не е повикал полиция при възникването на физическа разправа. 

Отговорът идва от говорителя на НСО Веселин Нинов, който потвърждава, че жената е служител на институцията, но не е имала ангажимент към охраната на мероприятието, а на присъстващите охраняеми лица - премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянева.  

"Жената е служител на НСО и при бездействието на всички, които следва да отговарят за сигурността на хората там, пред погледите на бездействащите срещу насилието делегати и при липсата на униформена полиция, нормално е да попита защо тези хора бият други хора и да се намеси по някакъв начин. НСО не разполага с информация кои са тези лица, нито може да им разпорежда. Обяснимо е защо лицата избягват да се конфронтират със служител на НСО. И ви моля да помните, че тази жена единствена защити журналисти от още по-тежко посегателство. И го направи от човещина, не от задължение. Защото това не е задача на служителите на НСО на мястото на събитието", пише Нинов.

Ръководството на службата засега не е публикувало официална позиция за случилото се по време на събранието. В момента НСО се управлява от временно изпълняващ длъжността началник - полк. Емил Тонев. Предишният ръководител ген. Красимир Станчев подаде оставка след серията от скандали около охраната на Ахмед Доган и резиденцията му в парка "Росенец".

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента