Служителка на НСО е жената, спряла нападателите в "София Тех Парк"

Служителка на Националната служба за охрана е жената, която спира едно от нападенията на маскирани мъже срещу журналистите Полина Паунова и Генка Шикерова. Кадрите от мястото на инцидента показват, че жена с къса руса коса и костюм се намесва при опита на двама от неизвестните нападатели да счупят телефоните на репортерите. Тя е единствената, която се отзовава на призивите за намеса на охраната на мероприятието.

Записът показва как тя влиза между двете групи и отклонява маскираните с думите "Върнете се и застанете там". Мъжете първоначално реагират с "Какво пречим. Защо ме бутате", но веднага след това се отдалечават.

Снимки от Кирил Радев - участник в протестите, срещу когото също беше упражнено насилие от маскираните - показват, че служителката на НСО се намесва в още два случая. Един от тях е при нападението срещу самия него в тревните площи на "Тех Парк", а вторият - при опита на протестиращия Нестор Арсенов да стигне до вътрещността на периметъра на събранието на ГЕРБ.

Арсенов успя да влезе недалеч от сцената и да прекъсне речта на Бойко Борисов за кратко. След това той е изведен от събитието, като по свидетелските му показания е бил ритан и дърпан.

Кирил Радев задава въпроса защо тя отстранява насилниците само временно и защо никой не е повикал полиция при възникването на физическа разправа.

Отговорът идва от говорителя на НСО Веселин Нинов, който потвърждава, че жената е служител на институцията, но не е имала ангажимент към охраната на мероприятието, а на присъстващите охраняеми лица - премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянева.

"Жената е служител на НСО и при бездействието на всички, които следва да отговарят за сигурността на хората там, пред погледите на бездействащите срещу насилието делегати и при липсата на униформена полиция, нормално е да попита защо тези хора бият други хора и да се намеси по някакъв начин. НСО не разполага с информация кои са тези лица, нито може да им разпорежда. Обяснимо е защо лицата избягват да се конфронтират със служител на НСО. И ви моля да помните, че тази жена единствена защити журналисти от още по-тежко посегателство. И го направи от човещина, не от задължение. Защото това не е задача на служителите на НСО на мястото на събитието", пише Нинов.

Ръководството на службата засега не е публикувало официална позиция за случилото се по време на събранието. В момента НСО се управлява от временно изпълняващ длъжността началник - полк. Емил Тонев. Предишният ръководител ген. Красимир Станчев подаде оставка след серията от скандали около охраната на Ахмед Доган и резиденцията му в парка "Росенец".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024