Отношенията между Русия и Великобритания достигнаха до нова критична точка, след като двама британски граждани - част от въоръжените сили на Украйна - бяха осъдени на смърт в т.нар. Донецка народна република.

Ейдън Аслин (28 г.) и Шон Пинър (48 г.), заедно с мароканеца Брахим Сааудун, бяха пленени от руските войски още преди повече от месец. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за това, че са се били като наемници.

Както Лондон, така и семействата на арестуваните мъже обаче твърдят, че те принадлежат към законните Въоръжени сили на Украйна и са живели в страната още преди избухването на войната - от 2018 г.

Властите във Великобритания настояват, че Аслин и Пинър трябва да бъдат третирани като военнопленници по силата на Женевската конвенция, която забранява тормоза, унижението или посегателството на живота им.

Депутатът Робърт Дженрик описва смъртните присъди като "военно престъпление", което е "очевидно нарушение на международното право".

Той посочва, че е възможно да се стигне до размяна на пленници, при която британците да бъдат върнати в Украйна, но това може да се случи само при промяна на отношението на Кремъл.

"Между украинската и руската армия се организират размени. Украинският посланик (в Лондон) ми каза, че ще дадат приоритет на Ейдън и Шон при някоя от тези размени. Но това, разбира се, зависи от съгласието на Русия, от това дали властите ще проявят разум и ще спазят международното право. А нищо от последните седмици и месеци не показва, че Владимир Путин ще го направи, защото той извършва военни престъпления като това дело, а и по-лоши от него, непрекъснато", казва депутатът.

Той описва действията на Москва по случая като "държане на заложници" в опит да се възползват от ситуацията спрямо Великобритания и Украйна.

"За нас това е напълно неприемливо. Случващото се оказва извънредно голям стрес за две английски семейства, които наблюдават как синовете и внуците им биват осъдени, пребивани, здравето им се влошава, а сега са изправени пред риск от екзекуция. Знам, че украинското правителство иска да помогне, но в крайна сметка човекът, който може да разреши този проблем незабавно, е Владимир Путин", казва той, цитиран от "Гардиън".

Междувременно още един британец на име Андрю Хил е обвинен, след като е пленен край Миколаив.

Президентът на Донецката република Денис Пушилин ги обвинява в "чудовищни" престъпления заради "опит да превземат властта".

Аслин живее в Украйна от четири години и има годеница в страната. Пинър е женен за украинка и също като Аслин служи в армията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката