Смъртни присъди за британски военнопленници в Донецк: "Русия ги държи като заложници"

Отношенията между Русия и Великобритания достигнаха до нова критична точка, след като двама британски граждани - част от въоръжените сили на Украйна - бяха осъдени на смърт в т.нар. Донецка народна република.

Ейдън Аслин (28 г.) и Шон Пинър (48 г.), заедно с мароканеца Брахим Сааудун, бяха пленени от руските войски още преди повече от месец. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за това, че са се били като наемници.

Както Лондон, така и семействата на арестуваните мъже обаче твърдят, че те принадлежат към законните Въоръжени сили на Украйна и са живели в страната още преди избухването на войната - от 2018 г.

Властите във Великобритания настояват, че Аслин и Пинър трябва да бъдат третирани като военнопленници по силата на Женевската конвенция, която забранява тормоза, унижението или посегателството на живота им.

Депутатът Робърт Дженрик описва смъртните присъди като "военно престъпление", което е "очевидно нарушение на международното право".

Той посочва, че е възможно да се стигне до размяна на пленници, при която британците да бъдат върнати в Украйна, но това може да се случи само при промяна на отношението на Кремъл.

"Между украинската и руската армия се организират размени. Украинският посланик (в Лондон) ми каза, че ще дадат приоритет на Ейдън и Шон при някоя от тези размени. Но това, разбира се, зависи от съгласието на Русия, от това дали властите ще проявят разум и ще спазят международното право. А нищо от последните седмици и месеци не показва, че Владимир Путин ще го направи, защото той извършва военни престъпления като това дело, а и по-лоши от него, непрекъснато", казва депутатът.

Той описва действията на Москва по случая като "държане на заложници" в опит да се възползват от ситуацията спрямо Великобритания и Украйна.

"За нас това е напълно неприемливо. Случващото се оказва извънредно голям стрес за две английски семейства, които наблюдават как синовете и внуците им биват осъдени, пребивани, здравето им се влошава, а сега са изправени пред риск от екзекуция. Знам, че украинското правителство иска да помогне, но в крайна сметка човекът, който може да разреши този проблем незабавно, е Владимир Путин", казва той, цитиран от "Гардиън".

Междувременно още един британец на име Андрю Хил е обвинен, след като е пленен край Миколаив.

Президентът на Донецката република Денис Пушилин ги обвинява в "чудовищни" престъпления заради "опит да превземат властта".

Аслин живее в Украйна от четири години и има годеница в страната. Пинър е женен за украинка и също като Аслин служи в армията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024