Снимка: © ДФЗ

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков е сменил няколко ръководители на ключови звена - ДФ "Земеделие", "Напоителни системи" и Системата за агропазарна информация. 

Досегашният ръководител на ДФ "Земеделие" Васил Грудев е освободен от поста, а на негово място е назначен Борис Михайлов

Новият ръководител на фонда е икономист по професия, работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право. 

Сменен е и съветът на директорите на държавното дружество "Напоителни системи". Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова са освободени от постовете си, а на тяхно място до провеждането на конкурси са назначени Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов. 

Причината за смените са изводи от одит на "Напоителни системи", които сочат за "нередности и организационни пропуски".

На 10 юни е сменен и управителят на държавното дружество Система за агропазарна информация. Според МЗХГ - Мирослава Наумова, която досега е заемала поста, е подала молба за освобождаване поради здравословни причини. 

Преди дни сайтът "Агри.бг" публикува сигнал, според който Наумова е представила фалшива диплома за висше образование по Международни икономически отношения от УНСС.

Според медията - в Министерството на земеделието е била назначена проверка по сигнали на служители в структурата. На 1 юни 2021 г. Универистетът за национално и световно стопанство е изпратил писмо до МЗХГ, с което посочва, че не са издавали диплома със серийния номер, посочен в документа от Наумова. 

Тя е била преназначена на поста си с конкурс, проведен в последните месеци на управлението на Десислава Танева (ГЕРБ). Според информация на Медиапул - Наумова е снаха на покойната депутатка от ГЕРБ Снежана Дукова. Преди месеци около нея избухна и друг скандал за увеличаване на месечната заплата през 2020 г. до стойности от 12 000 лв. чрез различни надбавки. 

Новият ръководител на САПИ е икономистът Агоп Каспарян. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети