Снимка: © ДФЗ

Служебният министър на земеделието Христо Бозуков е сменил няколко ръководители на ключови звена - ДФ "Земеделие", "Напоителни системи" и Системата за агропазарна информация.

Досегашният ръководител на ДФ "Земеделие" Васил Грудев е освободен от поста, а на негово място е назначен Борис Михайлов.

Новият ръководител на фонда е икономист по професия, работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

Сменен е и съветът на директорите на държавното дружество "Напоителни системи". Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова са освободени от постовете си, а на тяхно място до провеждането на конкурси са назначени Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов.

Причината за смените са изводи от одит на "Напоителни системи", които сочат за "нередности и организационни пропуски".

На 10 юни е сменен и управителят на държавното дружество Система за агропазарна информация. Според МЗХГ - Мирослава Наумова, която досега е заемала поста, е подала молба за освобождаване поради здравословни причини.

Преди дни сайтът "Агри.бг" публикува сигнал, според който Наумова е представила фалшива диплома за висше образование по Международни икономически отношения от УНСС.

Според медията - в Министерството на земеделието е била назначена проверка по сигнали на служители в структурата. На 1 юни 2021 г. Универистетът за национално и световно стопанство е изпратил писмо до МЗХГ, с което посочва, че не са издавали диплома със серийния номер, посочен в документа от Наумова.

Тя е била преназначена на поста си с конкурс, проведен в последните месеци на управлението на Десислава Танева (ГЕРБ). Според информация на Медиапул - Наумова е снаха на покойната депутатка от ГЕРБ Снежана Дукова. Преди месеци около нея избухна и друг скандал за увеличаване на месечната заплата през 2020 г. до стойности от 12 000 лв. чрез различни надбавки.

Новият ръководител на САПИ е икономистът Агоп Каспарян.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин