Снимка: © Getty Images

Правителството и трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" са се договорили за удължаване на срока, в който абонатоте на електроенергия ще може да отсрочват плащането на сметките си. 

Периодът ще бъде увеличен от 10 до 20 дни след датата на излизане на фактурата. В индивидуални случаи, когато клиентът няма възможност да покрие задължението си, той ще може да подаде искане до съответното ЕРП, за да се направи разсрочване на неговия дълг. 

Това е една от мерките, които са приети на среща между министъра на икономиката Теменужка Петкова, председателя на КЕВР Иван Иванов и ръководителите на трите компании. 

Петкова отхвърли предложенията на БСП за налагане на временен моратириум върху плащането на битови сметки по време на епидемията от Covid-19 в страната. 

"Това е доста рисково предложение и ще си позволя да изразя свое мнение, че може да се стигне до ситуация, в която популизмът да стане по-опасен от вируса", каза тя на брифинг в Министерски съвет. 

Тя предупреди, че подобно решение би довело до силно напрежение в енергийните компании, НЕК и централите-производители на ток, като може да се стигне до висока междуфирмена задлъжнялост, от която трудно да се излезе. 

Петкова посочи още, че евентуалното освобождаване на потребителите от задължения да плащат сметките си за ток, вода или парно ще доведе до ситуация, в която след няколко месеца те ще бъдат принудени да платят по 2-3 сметки наведнъж, което би затруднило домакинствата много повече. 

Най-важният ангажимент на ЕРП-тата оттук нататък ще бъде осигуряването на непрекъснато захранване с ток в цялата страна. Причините са свързани както с преминаването на всички ученици в дистанционна форма на обучение, която изисква ползването на компютри и интернет, или следенето на уроци по образователните канали на БНТ, така и заради факта, че голям брой от фирмите позволиха на служителите си да работят от вкъщи.

Ще бъдат спрени всички планови ремонти по рехабилитация на мрежата, като ще се изпълняват само ремонти по неотложна необходимост. При тези ситуации електрозахранването ще трябва да се възстрановява в максимално кратък срок.  

Трите енергийни дружества започват проверка на всички болнични заведения в страната за готвоността им да гарантират алтернативното си захранване с агрегати. Специалистите на ЕРП-тата ще проверяват как функционират резервните системи, дали са в изправност и дали ще реагират адекватно, ако има евентуални смущения. 

Както енергийните, така и водоснабдителните дружества ще стимулират клиентите си да плащат месечните сметки по електронен или банков път, за да не се стига до струпване на хора пред касите на разплащателните центрове. За хората, които нямат възможност да ползват електронната опция, ще се въведе специален режим с допускането на ограничен брой клиенти едновременно пред гишетата. 

Водоснабдителните дружества ще позволят на абонатите си да направят самоотчет на уредите си и да го съобщават през телефоните или сайтовете на съответните компании, за да се ограничи личния контакт между инкасаторите и клиентите. 

В случай че няма отчетена информация за месеца, ВиК-дружествата ще ползват служебни резултати, като вземат данни за предишния период на средно потребление на абоната. 

МРРБ ще продължи да изпълнява всички свои електронни услуги, свързани със строителния контрол, кадастъра и ВиК операторите, като ще се заложи на електронния обмен на информация. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях