Смях в залата след реплика на Лавров, с която представи Русия като жертва на войната Снимка: © Getty Images

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров неволно породи смях в залата по време на конференция в Индия, когато се опита да представи страната си като жертва на войната в Украйна.

Лавров беше говорител на "Диалога от Раисина" - многостранна конференция по геополитика в Ню Делхи. Събитието беше посветено на дискусии за основните предизвикателства пред света в областта на политиката и икономиката.

Той дискутира темите с индийския анализатор Санджой Джоши и отговори на няколко въпроса от публиката. Един от присъстващите реши да попита Лавров: "Как войната (в Украйна) се отрази на енергийната стратегия на Русия и ще доведе ли тя към привилегия за Азия? И ако да, то как Индия ще бъде включена в тях?".

72-годишният политик и близък съюзник на президента Владимир Путин заложи на очевидно невярното твърдение, че Русия всъщност се е опитала да спре военния конфликт.

"Войната, която се опитваме да спрем, която беше започната срещу нас с помощта на украинския народ, разбира се, повлия на политиката на Русия, включително и на енергийната политика", каза той.

Думите му мигновенно предизвикаха смях и бурни реакции от гостите на събитието.

Лавров обаче се опита да запази самообладание и необезпокоявано продължи да изрежда твърдениятя си, че войната е повлияла руската политика, включително и на енергетиката и затова страната "вече няма да разчита на никакви партньори от Запад".

"Няма да им позволим отново да взривяват тръбопроводи", продължи той, очевидно визирайки експлозиите, които причиниха щети на газопровода "Северен поток" в Балтийско море през септември 2022 г.

По-късно обаче публиката особено много хареса друг отговор на висшия руски дипломат и го аплодира, когато той беше попитан за "двойния стандарт" на западните интервенции в суверенни държави.

"Интересувахте ли се през тези години от това, което се случва в Ирак, от това какво се случва в Афганистан? Вярвате, че Съединените щати имат право да обявят заплаха за националните си интереси, където и да е по света, както направиха в Югославия, Ирак, Либия, Сирия... а на тях не им задавате (такива) въпроси?", изтъкна Лавров.

През последната година външният министър пътува из Азия, Африка и Близкия изток, за да мобилизира подкрепа за Русия. Индия към момента запазва подчертан неутралитет по отношение на войната в Украйна, като се въздържа при гласуването в ООН, призоваващо за прекратяване на инвазията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024