Смяна в АПИ: Отстранен е директорът, командирован като "глашатай" от Борисов Снимка: © bTV

Кадровите промени от служебния кабинет достигнаха и Агенция "Пътна инфраструктура", откъдето според информация на "24 часа" са отстранени тримата членове на управителния съвет.

Това са Георги Терзийски, Олег Асенов и Иван Досев. Терзийски индиректно потвърди за края на работата си в АПИ с многозначително послание във Facebook.

"Трудният и неизвестен път е предизвикателството, което те кара да преодоляваш безпътицата. Благодаря на моите спътници по пътищата на съзиданието. Оценката за строителите и разрушителите ще даде времето. Екипът беше страхотен! АПИ е един от моите университети", пише той.

На негово място е назначен Апостол Минчев - строителен инженер по транспортно строителство, бивш директор на областното пътно управление Шумен. Членове на УС на АПИ стават Веселин Пейков и Ивайло Денчев.

Досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г., съобщават от службата.

Георги Терзийски стана ръководител на УС на АПИ през януари 2018 г. Преди това никога не се е занимавал с пътно строителство. От 2014 до 2017 г. е зам.-областен управител на Ловеч, а от 2017 до 2019 г. е титулярен ръководител на областната администрация.

Бил е и директор на дирекция "Инспекция по труда" в Ловеч от 2002 до 2009 г., като пет години е работил в частния сектор като управител на предприятия за производство на метални изделия.

Терзийски беше назначен в разгара на скандалите около трудния старт на системата за електронни винетки в началото на 2019 г. Една година по-късно едва не беше уволнен от Бойко Борисов заради друга криза с винетките - споровете между АПИ и Столична община за въвеждането на платено ползване на пътищата между София и околните населени места, които са част от общината.

Борисов подложи Терзийски на публично унижение по време на заседание на Министерски съвет през февруари 2020 г., като му нареди "Във всеки център на населеното място около София отиваш лично днес, заставаш на площада и като глашатаите едно време викаш по три пъти: "Няма да има винетки". Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава. Ясно ли е? И още веднъж ако ми направите така, да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас. Свободен си".

Все още няма информация от Министерството на регионалното развитие кой ще поеме управлението на АПИ след смяната на досегашните ръководители.

Това е втората голяма кадрова промяна в системата след отстраняването на директора на Държавния национален строителен контрол Иван Несторов. На негово място беше назначен бившият ръководител на общинския строителен контрол в София Влади Калинов, който подаде оставка през 2019 г. заради скандала с незаконното застрояване на терасата към мезонета на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023