Съдебната палата в София е преградена от протестен палатков лагер, а европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристига по спешност в България, за да разбере защо Висшият съдебен съвет не може да предложи поне 10 читави магистрати с компетентност в разследването на финансови престъпления

Отговорът на главния прокурор Иван Гешев: прессъобщение за работна командировка до Велико Търново с прикрепена снимка, от която се вижда как той пали свещ и се моли в православен храм на Спасовден.

Формалният повод за посещението му в града е среща с прокурори, следователи и съдебни служители по повод "спецификите на апелативния район". 

"Обърнато бе внимание на резултатите на прокуратурите в противодействието на битовата престъпност, в частност характерните за района имуществени посегателства, както и престъпленията, свързани с акцизни стоки и наркотични вещества", се казва в съобщението на държавното обвинение. 

Похвалено е и сътрудничеството с магистратите от родината на Кьовеши в борбата с битовата престъпност в България:

"Вследствие на добрата работа и проведени множество успешни реализации, включително и с правоохранителните органи от Румъния, са неутрализирани няколко групи за телефонни измами, които бяха основният бич на територията на област Велико Търново от години. През изминалата 2020 г. на територията на областта няма регистрирана нито една телефонна измама", се казва в информацията. 

Магистратите са коментирали и "предизвикателствата пред прокуратурата през настоящата година". По-късно от ПРБ уточниха, че Иван Гешев е посетил манастира "Света Богородица", основан по времето на Второто българско царство, където "запали свещ за здраве". 

Междувременно София очаква Кьовеши, а Кьовеши очаква отговори. 

"Тя ще проведе срещи с българските власти, за да гарантира бързия подбор на допълнителни шестима кандидати за делегирани европейски прокурори, които ще помагат за защитата на европейския бюджет от престъпници", се казва в кратката информация на Европейската прокуратура по повод визитата в България. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети