Снимката на Избори 2023: "Ти броиш, но и тя брои"

Сигнал за грубо нарушение на тайната на вота беше засечен в село Яздач (Чирпан) от наблюдател на платформата за честни избори "Ти броиш".

"Представителката на ДПС в секционната комисия редовно оглежда бюлетините в урната, след като определени хора дойдат да гласуват. Явни нарушения не се забелязват, но ми се струва, че има контролиран вот. По реакциите й също изглежда така", се казва в коментар към снимката, споделена от "Демократична България".

Снимката показва, че жената умишлено се опитва да види как са отбелязани хартиените бюлетини, пуснати в прозрачната урна - нарушение на основно изборно право.

"Ти броиш" сигнализират още, че кметове от "една политическа сила" многократно са влизали нерегламентирано в секционни комисии в 8 села в област Търговище (доминирана от ДПС).

Сигналите са от села в общините Антоново и Търговище, а от Районната избирателна комисия обявили пред "Ти броиш", че "това е честа практика в тази част на страната, и не вярват, че има как това да се преустанови".

"Представители на друга политическа сила пък са искали от секционни комисии хеш кодовете на машини за гласуване в столичния район “Витоша”. Те са настоявали неправомерно гласуването с машини в тези секции да се преустанови", се казва в съобщение на "Ти броиш".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024