Снимката с Путин, която Марин льо Пен не иска Франция да вижда Снимка: © Getty Images

Марин льо Пен ще се яви на третите си поредни президентски избори във Франция като лице на крайната консервативна десница. Кампанията й обаче тръгна с гаф, който само подсказва колко големи проблеми има Льо Пен заради връзките си с Русия.

Според Liberation нейната партия "Национален сбор" е възнамерявала да унищожи тираж от 1,2 милиона екземпляра на предизборни брошури, защото на една от страниците й има снимка на Марин льо Пен с Владимир Путин от 2017 г., когато той й "даде рамо" от Кремъл - с политически PR, но и с пари.

От движението отричат да са я спирали от печат - те твърдят, че листовката продължава да се разпространява от активистите им, а дори да искат, вече не могат да я изтеглят.

Изображението е поставено в каре, което отразява срещите на Льо Пен с президентите на Ливан, Чад и Словения, което според текста демонстрира "международната й позиция".

"Решена да върне величието и независимостта на Франция, Марин защитава интересите на страната срещу ЕК", се казва в текста, който придружава снимковия материал.

"От 15 години тя работи за изграждането на силни и устойчиви отношения с множество държавни глави и политически лидери на патриотични движения в Европа", пише още в брошурата.

Книжката от 8 страници е отпечатана още преди Марин льо Пен да събере необходимата подкрепа, за да може да се регистрира като кандидат за президент.

Снимката й с Путин датира от март 2017 г., когато тя се среща с него в Кремъл само месец преди предходните президентски избори.

Година по-късно разследване показа, че тя е получила над 9 млн. евро заем от "Първа чешко-руска банка" през 2014 г., за да финансира предизборните си кампании. Банката губи лиценза си през 2016 г., а дългът на Льо Пен е откупен от неизвестна руска компания. Тя на свой ред го прехвърля към "Авиазапчаст", производител на авиационно оборудване, който изпълнява поръчки на руската държава, включително за износ към Сирия.

Сходни проблеми в момента има и Матео Салвини - лидерът на италианската "Лига", който се появи с тениска с лика на руския президент на Червения площад при посещение в Москва и твърдеше, че заменял "двама Матарела (италианският президент Серджо Матарела) за половин Путин".

Сега той нарича Путин агресор, но на въпросите дали съжалява за по-ранните си позиции, заявява, че "покаянието се прави в църквата".

За последните няколко дни Марин льо Пен направи няколко двусмислени изявления по повод отношенията си с Путин и началото на войната в Украйна.

Макар да твърди пред BFMTV, че той е сгрешил с инвазията и е "прекрачил червена линия" заради военната си агресия над Киев, Льо Пен казва, че "не съжалява за нищо" от по-ранните си топли връзки с Москва.

Оправданието за проруските й позиции през последните години се оказва "битката с ислямския фундаментализъм", в която смятала Путин за съюзник.

Сега тя твърди, че той "не е същият" като преди пет години и че днес той е "противник".

В предизборния материал има още снимки на Марин льо Пен, прегърнала дете и малка котка, застанала зад руля на яхта или позираща пред стъклената пирамида пред Лувъра.

В социалните мрежи обаче се надигна масова вълна на недоволство срещу опитите й да омаловажи помощта, която е получавала от Русия за кампаниите си.

"Марин льо Пен сигурно не иска да се виждат и тези снимки", пише коментатор в Twitter, който показва разговорите й в Кремъл и снимка на руска журналистка, която е вдигнала пропаганден плакат с лицата на Путин, Льо Пен и Тръмп по време на годишната пресконференция на руския президент в края на 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023