Снимка: © Unsplash

Август 2020 г. Гражданската организация „Спаси София“ сигнализира, че Столична община е платила над 286 хиляди лева за изграждане на свръхмодерна тоалетна в градинката на НДК, както и още 100 хил. за кабинкова тоалетна в центъра.

Декември 2020 г. конкурсът "София избира" за реализиране на граждански инициативи е приключил, а победител е проект за… изграждане на нормални тоалетни в няколко общински училища.

Първото нещо, което бихме направили, е да се засмеем, но веднага след това си казваме: Чакайте, защо това изобщо е новина? Защо се влачи като неразрешен проблем? И защо е нужно граждани да се намесват, вместо местната власт сама да го запише в годишния си бюджет и да го изпълни?

Конкурсът „София избира“ позволи на хората да кандидатстват със свои идеи за подобряване на градската среда, а победителят бе определен след едномесечен период за гласуване. Накрая общината отпуска максимум 1,5 млн. лв., за да изпълни проекта (или проектите, ако победителят изисква по-малък бюджет). По-голяма част от инициативите бяха свързани с озеленяване на междублокови пространства и ремонт на детски площадки. Отново нещо, за което общината трябваше да се е погрижила, без гражданите да ѝ го напомнят.

С малка преднина обаче спечели „София избира децата“. Чрез него се планира отпускане на по 50 хиляди лева за 30 столични училища за осигуряване на „санитарен минимум“ и „адекватни условия“ за учениците чрез ремонт на тоалетни. 

Държава, която се сеща да осигури базови условия на своите деца години след като това стана всеизвестен проблем, е сериозно изостанала. Още преди десетилетие Националният център за опазване на общественото здраве показа в свое проучване, че в по-голяма част от тоалетните в училищата липсва топла вода, сапун и тоалетна хартия. В много учебни заведения все още има външни тоалетни, хигиената е сведена до минимум, а момчетата и момичетата не искат дори да влизат вътре. Дали нещата са се променили? Съвсем не.

Наскоро проучване на Националната мрежа за децата показва, че 70% от учениците отказват да използват тоалетните в училищата, дори с риск за развитието на здравословни и психологически проблеми.

Зам.-кметът Тодор Чобанов сам призна, че съвременните тоалетни били отдавнашен „приоритет“ на управляващите. Трябваше обаче да избухне пандемия, за да може общината да се заеме с битова и критично важна задача. 

Дори парите не са оправдание. Само глобата за некадърното изпълнение на "Граф Игнатиев" щеше да стигне за обновяването на поне десет училища в София. И то без градът да се прочува с конкурс за откриване на "топлата вода". 

Реални оценки за свършената работа по ремонтите на тоалетни в училищата досега няма. Може би защото "приоритетът" досега все беше санирането и асфалтирането на площадки. Над 40% от тоалетните в столичните училища вече били ремонтирани, според Тодор Чобанов, а сегашният проект щял да даде шанс на общината да реновира още и така да се отговори „на очакванията на родителите“.

Това дори не трябва да съществува като проблем в столица на държава член на ЕС през 2020. Хвалим се магистрали и с метро, а нямаме нормални хигиенни условия в училищата. Или както един потребител във Facebook отбеляза – Илън Мъск готви кораба за Марс, а ние се сетихме да строим тоалетни.

Необходимо е например Министерство на здравеопазването да въведе стандарт, който да установява как точно трябва да изглежда една училищна тоалетна – да има определен санитарен минимум, включващ топла вода, сапун, тоалетна хартия. Да бъде почиствана редовно. Да има контрол и проверки, тъй като вече всички знаем колко важна е хигиената по време на Covid-пандемията.

Щом се налага да се прави конкурс за няколко съвременни тоалетни в София, направо може да ни е страх да си помислим какво още не е наред в цялата страна. 

От "Спаси София" се съмняват във фалшификация на резултата - твърдят, че ВиК-проектът е изместил тяхната идея за трансформация на бул. "Патриарх Евтимий" едва в последния ден, когато сайтът на конкурса е бил свален за около 8 часа, а броят на гласовете за победителя са нараснали повече от два пъти в сравнение с получените през целия месец.  

Дали това е вярно, или не – няма как да знаем със сигурност. Но ако е, то връзката между граждани и управляващите, която така или иначе не е никак здрава, ще отслабне още повече. А грижата за децата ще си остане приоритет само при голяма (пандемична) нужда. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"