Снимка: © Булевард България

София отново се организира за шествие в подкрепа на Украйна - две седмици след първата многохилядна демонстрация на 24 март. 

То ще се състои на 7 април, от 18:30 ч., с начална точка - площад "Александър Невски".  

"Шокирани сме от всичко, което научаваме за стореното от руската армия в украинския град Буча и околностите на Киев през последните седмици. Ужасени сме от тези зверства и от мисълта, че в териториите, които все още са под обсадата на Путин, други хора преминават през същото", казват организаторите на шествието. 

Те призовават България да помогне на Украйна да се защити - включително и с военно-отбранителна помощ. 

"Всички наши партньори в Европейския съюз вече го направиха без нас и Унгария. Нека не се залъгваме - незаемането на страна и отказването на помощ е съучастие с агресора", се казва в позицията на организаторите на шествието. 

 

"Не можем да останем неутрални като граждани. Нека отново излезем по улиците на България. В нас е силата да влияем на правителството си, да покажем, че ни е срам от политиците, които прокарват интересите на Путин тук, че искаме България твърдо да застане на правилната страна на историята", казват още те. 

Шествието ще премине и през сградата на Руския културно-информационен център на ул. "Шипка", където ще бъдат оставени стари обувки - символ на хилядите убити мъже, жени и деца по време на руската инвазия в Украйна. 

"Накрая ще завършим пред сградата на БНТ - за да сме сигурни, че този път Националната телевизия ще ни отрази и да поискаме медиите да спрат да наричат оправдаването на убийства и военни престъпления "гледна точка", се казва в обръщението на организаторите. 

Плакатът на събитието отново е нарисуван от Теодор Ушев. 

Митинги и концерти в подкрепа на Украйна бяха организирани както в София, така и в Пловдив, Варна, Бургас и други градове в страната през последните седмици. 


България подкрепи Украйна: Шествието в снимки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори