Снимка: © Getty Images

Столичният общински съвет планира да въведе забрана за използването на пиратки и фойерверки без предварително разрешение. 

Според новия председател на СОС Георги Георгиев - съгласие по този въпрос има от всички политически сили в съвета, а причината за новия режим са многобройните оплаквания на жителите на София заради пускането на приотехнически средства в кварталите по всяко време на денонощието. 

Ако промените бъдат одобрени, те ще влязат в сила след Нова година. Предложенията ще бъдат разгледани в обществено обсъждане през януари 2022 г., но предварителните нагласи сочат, че те ще бъдат приети. 

Най-безопасните продукти от 1-ва категория като бенгалският огън или украси за торти няма да бъдат забранени. 

Регулацията ще засяга пиратки, бомбички, римски свещи и по-големи фойерверки, които в момента се продават на пазара в доста облекчен режим.

Категориите 2 и 3 няма да могат да се използват на територията на София - освен ако гражданинът не получи предварително разрешение от районния кмет. 

Заявлението за фойерверки ще трябва да се подаде в районната администрация 10 дни преди събитието, за което те са предназначени. В него трябва да се посочи къде, кога и какво ще се използва. 

Забранено ще бъде да се гърми в междублоково пространство заради ехото от шума; не може да се ползват бомбички и около лечебни заведения, училища, детски градини, социални домове, молитвени храмове като черкви и джамии, и др. 

Планираните празници с фойерверки ще трябва да се обявяват от администрацията предварително, така че местните хора да бъдат известени. 

Новогодишните фойерверки ще останат позволени до 2 ч. след полунощ на 1 януари, като това правило ще влезе в сила от 2023 г. Предстои да се проведе обществена кампания, за да се "убеди" населението да не използва гърмежи по време на празници. 

Ограниченията са разписани на база на опита на държави като Австрия, Германия, Нидерландия, Дания, Хърватия и Словения. 

Контролът ще се упражнява от МВР, Столичния инспекторат и други структури на общината. 

Глобите ще са от 500 до 2000 лв. за граждани, а при нарушения на фирмени тържества санкциите ще са от 3000 до 10 000 лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство