Министърът на културата Боил Банов съобщи днес пред БНТ, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще получи акт за административно нарушение заради нанесените щети по фасадата на сградата му.

На 25 април бяха спрени нерегламентирани дейности, извършващи се по нея, като последвалата спешна проверка от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" е установила, че вместо да бъдат премахнати климатичните тела според предписанието на Столична община, са били пробивани нови дупки за поставяне на нови въздухопреносни системи. 

Позицията на администрацията на университета бе, че фасадата не е дупчена и дейността се е извършвала по заповед на общината.

Зданието на висшето учебно заведение е със статут на архитектурно-строителна, историческа и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение".

Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков потвърди в личния си профил във Facebook, че е установено "частично нарушаване на фасадната цялост на сградата и по-конкретно на автентичната каменна облицовка около прозорците." Направени са отвори за полагането на тръби, а не е представена техническа документация, която да е съгласувана по съответния ред.

Банов каза още, че актът ще бъде връчен на Софийския университет най-вероятно през следващата седмица, след като бъде финализирано съставянето му.

В предишно свое изказване той, заедно с директорът на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" Александър Трайков, поясни, че глобата ще бъде между 3 хиляди и 5 хиляди лева. 

Позицията на администрацията на университета бе, че дейността се е извършвала по заповед на общината и е целяла премахване на загрозяващи фасадата външни тела на климатици и фасадата не е била дупчена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България