Министърът на културата Боил Банов съобщи днес пред БНТ, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще получи акт за административно нарушение заради нанесените щети по фасадата на сградата му.

На 25 април бяха спрени нерегламентирани дейности, извършващи се по нея, като последвалата спешна проверка от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" е установила, че вместо да бъдат премахнати климатичните тела според предписанието на Столична община, са били пробивани нови дупки за поставяне на нови въздухопреносни системи. 

Позицията на администрацията на университета бе, че фасадата не е дупчена и дейността се е извършвала по заповед на общината.

Зданието на висшето учебно заведение е със статут на архитектурно-строителна, историческа и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение".

Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков потвърди в личния си профил във Facebook, че е установено "частично нарушаване на фасадната цялост на сградата и по-конкретно на автентичната каменна облицовка около прозорците." Направени са отвори за полагането на тръби, а не е представена техническа документация, която да е съгласувана по съответния ред.

Банов каза още, че актът ще бъде връчен на Софийския университет най-вероятно през следващата седмица, след като бъде финализирано съставянето му.

В предишно свое изказване той, заедно с директорът на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" Александър Трайков, поясни, че глобата ще бъде между 3 хиляди и 5 хиляди лева. 

Позицията на администрацията на университета бе, че дейността се е извършвала по заповед на общината и е целяла премахване на загрозяващи фасадата външни тела на климатици и фасадата не е била дупчена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети