Сок от кисели краставички - тайният “допинг” на Евро 2024 

Взимане на допинг по време на мач - в това беше обвинен защитникът на Англия Кирън Трипиър.

По време на двубоя от Евро 2024 между “трите лъва” и Сърбия, завършил 1:0 в полза на тима от Острова, 33-годишният футболист започна да получава крампи. Тогава от щаба на отбора му дадоха мистериозно саше, а след като изпи течността в него, Трипиър скочи на крака и без проблем довърши срещата.

Случката предизвика интерес, защото футболистът изглеждаше сякаш сигурност няма да може да продължи да играе - тотално уморен и неспособен дори сам да се придвижи до резервната скамейка и да седне, за да си почине.

Секунди по-късно вече беше в режим “бойна готовност” и спринтираше по целия ляв фланг на отбора на Гарет Саутгейт.

Любителите на теориите на конспирациите веднага заподозряха англичаните в измама и използване на забранени вещества. Ден по-късно мистерията на чудотворното възстановяване на Трипиър беше разгадана - защитникът всъщност е пил сок от кисели краставички.

Точно така, сок от кисели краставички. И в течността няма никакви добавени забранени вещества.

Новата мода във футбола - какъв е ефектът?

В съвременния спорт технологиите вече са на космическо ниво.

Все повече футболисти например, вместо да приключват кариерите си на 33-34 години, каквато е тенденцията в миналото, точно тогава навлизат в топ форма.

На 39 години легендарният португалец Кристиано Роналдо няма никакво намерение скоро да приключва и не изпитва никакви физически проблеми. Той изведе националния отбор на страната си си с капитанската лента при успеха с 2:1 над Чехия, а тазгодишното му участие на Евро 2024 е рекордно шесто в кариерата му.

Както той, така и негови колеги, освен че се хранят и спят по специален начин, прибягват до най-ралични способи за възстановяване като терапии в барокамери или с инфрачервена светлина.

Всички топ играчи следват най-модерните методологии за тренировки и имат стриктни режими, а учените допълнително правят тестове как да оптимизират процеса.

На фона на това мнозина виждат, че понякога най-простите неща си остават и най-ефективни и се връщат към основите, преоткривайки някои позабравени биохакове.

Точно такъв е случаят със сока от кисели краставички.

Футболните мачове на високо ниво буквално изстискват жизнените сили на играчите. Но по-важното в случая е, че изцеждат водата в телата им и това води до дехидратация. А много често и до крампи в мускулите.

В тези случаи е важно да се приеме напитка с натрий, която да помогне за възстановяване баланса на течностите в тялото.

Натрият е основен елемент, който човек губи, когато се поти. А по време на мач на най-високо ниво, футболистите се потят страшно много. Те навъртат средно по 11-12 км. за 90 минути на терена, като немалко от тази дистанция е пробягана в много бързо темпо.

Тъй като сокът от кисели краставички съдържа голямо количество натрий, може да помогне на тялото да се възстанови по-бързо.

А колко точно? Сокът от краставички е с 40% по-ефективен при нужда от хидратация, отколкото обикновената вода.

Киселите краставички не са модерен метод за "презареждане" на футболистите, но в последно време са особено популярни.

За техния ефект има и проучване от 2022 година на д-р Елиът Тейпър от Университета в Мичиган, публикувано в “The American Journal of Gastroenterology”. Там лекарят стига до заключението, че тази течност е особено ефективна при крампи и спира неконтролираните контракции на мускулите още преди да попадне в стомаха. Причината е, че оказва въздействие върху рецепторите в устата, които дават сигнали на нервната система просто да каже “Стоп” на тялото.

Още през 2019 година за първи път популярен отбор бе "хванат" от телевизионните камери да употребява “магическата течност”. Тогава в мач между “Арсенал” и “Челси” футболистът Лукас Торейра получи от медицинския щаб на отбора си саше с ръкописен етикет “сок от кисели краставички”.

Случаят обаче не стана толкова популярен, защото, за разлика от Кирън Трипиър сега на Евро 2024, Торейра тогава не изглеждаше толкова смазан от умора и нямаше крампи.

Футболът обаче не е спортът, който е задал тренда. Този път това е тенисът, в който сокът от кисели краставички се използва доста.

Причината е, че на корта тенисистите имат много паузи по време на срещите си и да пият течности за тях е част от рутината им. Проблемът е, че трябва не просто да пълнят коремите си, а ефективно да се хидратират, набавяйки си всички вещества, които губят, докато се потят. А те не губят само вода.

Освен това един тенис мач може да продължи и далеч повече от 90 минути, какъвто е случаят с футбола. Така че когато някой води здрава битка по 4-5 часа, какво пие е от решаващо значение.

По време на финала на тазгодишния Ролан Гарос, Карлос Алкарас многократно в паузите пиеше сок от кисели краставички, а в крайна сметка победи Александър Зверев и спечели третата си титла от Големия шлем. От щаба на испанеца нямаха никакъв проблем да разкрият какво пие тенисистът по време на срещите, както и да кажат, че много други го правят.

Освен обаче да хидратира тялото, сокът от кисели краставички има и много други ефекти.

Макар да са кисели и ферментирали, краставичките остават богати на антиоксиданти. Чудесен източник са на бетакаротин, а повишеният му прием допринася за по-нисък риск от хронични заболявания като диабет тип 2 и свързаните с възрастта негативни здравословни изяви като дегенерация на макулата.

Другата тайна се крие в оцета. Той забавя усвояването на въглехидратите, като по този начин помага за намаляване на инсулиновите пикове, поддържа енергийните нива стабилни и намалява инсулиновия спад, който всъщност предизвиква чувството за глад. Така че много хора, които искат да отслабнат, хапват кисели краставички.

Важно е обаче да се каже, че прекомерната консумация на натрий, какъвто има в този “деликатес”, води до повишен риск от остеопороза, особено ако не получавате достатъчно калций.

Високите количества натрий могат допълнително да отделят минерала от костите и да ги направят крехки и чупливи. Най-просто казано, важен е допълнителен прием на калций, когато консумирате големи количества натрий.

Натрият не се препоръчва и за хора, които страдат от високо кръвно налягане.

Подобни притеснения обаче нямат в националния отбор на Англия, който, освен че е сред фаворитите за титла на Евро 2024, може да се превърне и във фаворит сред хората, които искат да влязат във форма. Защото от щаба на англичаните изтече ценната информация за “разрешения допинг”, който в спорта на високо ниво се е превърнал в “game changer”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024