Интеграцията на бутикови брандове от „високото“ аудио с по-масови продукти като телефони, безжични слушалки, умни тонколони и автомобили, е в ход от няколко години. High-end производителите търсят по-широка търговска платформа за своите продукти, а „брандовете – домакини“ – да добавят качество и малко премиум добавка към масовите си продукти.

За първи път обаче мебелна компания, при това – от огромен мащаб като IKEA – се съюзява с производител от света на аудиото. В случая - SONOS, от Санта Барбара, Калифорния.

Шведско-американското сътрудничество започва още през 2017 г., а днес, в края на 2020, в каталозите на IKEA има два уникални продукта – безжичната тонколона SYMFONISK, и свирещата лампа със същото име. Кое им е уникалното всъщност? Какво се получи от събирането на шведския минимализъм и практичност и хай-тек компанията от Калифорния?

Нека първо да разкажа какво е SONOS. Основана е от четирима инженери с идеята да направят музиката безжична още през далечната 2002 г. Първият им готов комерсиализиран продукт излиза на пазара през 2005. Казва се ZonePlayer и се продава тогава на цена 499 долара. Смел ход за устройство, за което даже няма продуктова категория по онова време.

От днешна гледна точка, това е безжичен стриймър, вграден в едно шаси с усилвател, а всичко се контролира от устройство, което прилича на Nintendo - с копчета и дисплей. Тогава телефоните още не са достатъчно умни, за да се използват за контролери, първият iPhone току-що е излязъл. ZonePlayer печели веднага всички награди, а на първото голямо изложение, на което SONOS участват, Стив Джобс се приближава до изпълнителния директор и го предупреждава да внимава с патентите, защото кръглото копче на контролера много напомняло на това на iPod.

Най-големият удар на SONOS обаче не е супер дизайнерското алуминиево шаси или възможността да работи с всички налични по онова време стрийминг услуги – Sirius, Rhapsody и Pandora – а това, че концепцията е всъщност multiroom (многостайна) система, която позволява до 32 устройства да работят в една обща мрежа, и всеки в различна стая да слуша различна музика, или пък да се групират всички налични устройства по такъв начин, че в цялата къща да се чува една и съща музика.

Другото предимство е, че можеш да започнеш с едно или две устройства и да си добавяш нови, когато пожелаеш. Системата ги „намира“ лесно и ги интегрира заедно с вече наличните.

Останалото е история, SONOS вече е голяма компания, в годините се появиха и безжични колони, саундбарове за телевизори, събуфър. И всичко остава подчинено на мрежовата им употреба и уникалната гъвкавост на системата на SONOS.

Това, накратко, е новият партньор на IKEA. SYMFONISK се управляват с приложението на SONOS, (към този момент – S2), разполагат със всичките функционалности на оригиналния продукт и са вписани отлично в дизайн концепцията на IKEA.

SONOS/SYMFONISK работи с над 100 стрийминг услуги към момента, включително с гласовите асистенти Alexa, Google Assistant и Siri.

Редно е да се каже, че качеството на звука е топ класа за системи от този тип.

От вас зависи как ще комбинирате колоните - ако купите две лампи или две bookshelf колони и ги разположите от двете страни срещу мястото ви на слушане, получавате прекрасен стерео звук.

Oтвън тези колони приличат на мебел, а отвътре са си пълноценен Sonos. Стоят прекрасно на места, където класическа тонколона изглежда леко пресилено - например в спалня и кухня.

Лампите са много подходящи и за детска стая, защото хем са с мека светлина, хем могат да четат приказки или да възпроизвеждат приспивна музика, като родителският контрол си остава във вашия телефон. От него усилвате и намалявате звука, настройвате ги в режим да се изключат след известно време или обратното - да се пуснат вместо аларма.

Отделно е възможно да се интегрират и в по-софистицирана смарт хоум система.

Ако познавате марката Sonos, то тогава си представете, че лампата е Sonos Play Оne/Единица. Ако включите две "лампи", приложението на телефона ви ще ги калибрира, така че да звучат като истинско стерео.

Другата колона е bookshelf - тя също свири сама, но може и да се свърже като стерео двойка - безжично. Не можете да я мокрите, но издържа на влага - т.е. ако ще е все пак сама, спокойно я мислите за кухня или по-голяма баня.

Въпреки че и в лампата, и в bookshelf-а има два клас D дигитални усилвателя, туитър и средночестотен говорител, заради формата си и конфигурацията на високоговорителите, двете колони звучат малко различно.

Трябва да знаете, че на тази цена не можете да си купите Sonos, така че SYMFONISK си е сделка, откъдето и да го погледнете.

Цената на лампата е 399 лева, а тази на колоната - 239 лева.

SYMFONISK : Домът не е само мебели, той е и звук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023