Интеграцията на бутикови брандове от „високото“ аудио с по-масови продукти като телефони, безжични слушалки, умни тонколони и автомобили, е в ход от няколко години. High-end производителите търсят по-широка търговска платформа за своите продукти, а „брандовете – домакини“ – да добавят качество и малко премиум добавка към масовите си продукти.

За първи път обаче мебелна компания, при това – от огромен мащаб като IKEA – се съюзява с производител от света на аудиото. В случая - SONOS, от Санта Барбара, Калифорния.

Шведско-американското сътрудничество започва още през 2017 г., а днес, в края на 2020, в каталозите на IKEA има два уникални продукта – безжичната тонколона SYMFONISK, и свирещата лампа със същото име. Кое им е уникалното всъщност? Какво се получи от събирането на шведския минимализъм и практичност и хай-тек компанията от Калифорния?

Нека първо да разкажа какво е SONOS. Основана е от четирима инженери с идеята да направят музиката безжична още през далечната 2002 г. Първият им готов комерсиализиран продукт излиза на пазара през 2005. Казва се ZonePlayer и се продава тогава на цена 499 долара. Смел ход за устройство, за което даже няма продуктова категория по онова време.

От днешна гледна точка, това е безжичен стриймър, вграден в едно шаси с усилвател, а всичко се контролира от устройство, което прилича на Nintendo - с копчета и дисплей. Тогава телефоните още не са достатъчно умни, за да се използват за контролери, първият iPhone току-що е излязъл. ZonePlayer печели веднага всички награди, а на първото голямо изложение, на което SONOS участват, Стив Джобс се приближава до изпълнителния директор и го предупреждава да внимава с патентите, защото кръглото копче на контролера много напомняло на това на iPod.

Най-големият удар на SONOS обаче не е супер дизайнерското алуминиево шаси или възможността да работи с всички налични по онова време стрийминг услуги – Sirius, Rhapsody и Pandora – а това, че концепцията е всъщност multiroom (многостайна) система, която позволява до 32 устройства да работят в една обща мрежа, и всеки в различна стая да слуша различна музика, или пък да се групират всички налични устройства по такъв начин, че в цялата къща да се чува една и съща музика.

Другото предимство е, че можеш да започнеш с едно или две устройства и да си добавяш нови, когато пожелаеш. Системата ги „намира“ лесно и ги интегрира заедно с вече наличните.

Останалото е история, SONOS вече е голяма компания, в годините се появиха и безжични колони, саундбарове за телевизори, събуфър. И всичко остава подчинено на мрежовата им употреба и уникалната гъвкавост на системата на SONOS.

Това, накратко, е новият партньор на IKEA. SYMFONISK се управляват с приложението на SONOS, (към този момент – S2), разполагат със всичките функционалности на оригиналния продукт и са вписани отлично в дизайн концепцията на IKEA.

SONOS/SYMFONISK работи с над 100 стрийминг услуги към момента, включително с гласовите асистенти Alexa, Google Assistant и Siri.

Редно е да се каже, че качеството на звука е топ класа за системи от този тип.

От вас зависи как ще комбинирате колоните - ако купите две лампи или две bookshelf колони и ги разположите от двете страни срещу мястото ви на слушане, получавате прекрасен стерео звук.

Oтвън тези колони приличат на мебел, а отвътре са си пълноценен Sonos. Стоят прекрасно на места, където класическа тонколона изглежда леко пресилено - например в спалня и кухня.

Лампите са много подходящи и за детска стая, защото хем са с мека светлина, хем могат да четат приказки или да възпроизвеждат приспивна музика, като родителският контрол си остава във вашия телефон. От него усилвате и намалявате звука, настройвате ги в режим да се изключат след известно време или обратното - да се пуснат вместо аларма.

Отделно е възможно да се интегрират и в по-софистицирана смарт хоум система.

Ако познавате марката Sonos, то тогава си представете, че лампата е Sonos Play Оne/Единица. Ако включите две "лампи", приложението на телефона ви ще ги калибрира, така че да звучат като истинско стерео.

Другата колона е bookshelf - тя също свири сама, но може и да се свърже като стерео двойка - безжично. Не можете да я мокрите, но издържа на влага - т.е. ако ще е все пак сама, спокойно я мислите за кухня или по-голяма баня.

Въпреки че и в лампата, и в bookshelf-а има два клас D дигитални усилвателя, туитър и средночестотен говорител, заради формата си и конфигурацията на високоговорителите, двете колони звучат малко различно.

Трябва да знаете, че на тази цена не можете да си купите Sonos, така че SYMFONISK си е сделка, откъдето и да го погледнете.

Цената на лампата е 399 лева, а тази на колоната - 239 лева.

SYMFONISK : Домът не е само мебели, той е и звук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори