Социалистите все пак ще направят опит да реализират мандата

Въпреки очакванията, че БСП ще върне нереализиран мандата за съставяне на правителство, днес БСП изненада с друг план. БСП ще опита да реализира третия мандат, реши Националният съвет на партията с 96 гласа "за", 15 – "против" и 2 - "въздържали се".

"През последната седмица изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Ако програмата събере мнозинство от 121 човека поне, на следващия ден внасяме кандидат за премиер, той ще бъде Асен Василев. Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата неизпълнен в петък", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че няма да обявява имена на министри преди да е ясно гласуването за програмата.

Кандидатурата на Асен Василев е предложение на "Продължаваме промяната", а общото мнение на коалиционните партньори за нея е, че е "приемлива". Василев също бил съгласен с номинацията си, казва още Нинова.

Ако Асен Василев получи 121 гласа или повече в подкрепа на кандидатурата му за премиер, той ще има седем дни, за да състави проектокабинет, който също трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

"Първо продължаваме борбата с корупцията, в програмата се съдържа антикорупционно законодателство, избор на КПКОНПИ и за неин председател Бойко Рашков. Второ, в икономическата част закони и мерки за стабилизиране на икономиката. Трето, подкрепа на семействата и домакинствата в тежките месеци. Четвърто, закони да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме програмата да бъде подкрепена от мнозинство, институционално и отговорно за законите, които да се приемат в следващите месеци", казва Нинова, цитирана от БНР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024