"Спаси София" се сдоби с клонинг, регистриран от противник на пешеходната зона на "Съборна"

Марката "Спаси София" се превърна в обект на абсурден спор, заради който са започнали да се регистрират "клонинги" на едноименното гражданско обединение.

Неговият лидер Борис Бонев беше избран за общински съветник в СОС в края на 2019 г., а Facebook-групата на "Спаси София" е един от най-активните канали за критика срещу състоянието на инфраструктурата и големите ремонти в столицата в мандата на ГЕРБ.

Формално юридическо лице с името "Спаси София" не е съществувало до края на януари 2021 г. Вместо това съмишлениците на Бонев са регистрирали фондация "Спаси България", която си поставя за цел да се превърне в "мрежа за активно съдрудничество между активни граждани от цялата страна, посветени на опазването на градската среда на родните си градове, подобряването на градския транспорт и модернизирането на управленските практики".

На 28 януари 2021 г. в Търговския регистър се появява фондация с името "Спаси София", регистрирана от Даниел Великов Капсъзов. Предметът на дейност е "предоставяне на консултации, извършване на изследвания и анализи, изработване, издаване, публикуване и разпространение на материали, организация на платени обучения, семинари и други форми, подпомагащи развитието на гражданското общество, други стопански дейности, свързани с основните цели на фондацията и подпомагащи тяхното постигане".

Даниел Капсъзов е един от наемателите на магазини на ул. "Съборна", които се обявиха срещу проекта за превръщането на търговската улица в пешеходна зона. Предложението за освобождаването на пътя от паркиралите автомобили се подкрепяше от Борис Бонев и експертите на "Спаси София" в СОС. От своя страна, собствениците на търговски обекти по улицата настояваха режимът й да не се променя, като протестираха срещу Столична община от името на собствена неофициална инициатива, наречена "Спаси Съборна".

Даниел Капсъзов е съсобственик в строителните фирми "Благоустройствени строежи София" и "БТ Бетон контракт". Търговският регистър показва, че върху дяловете му е наложен запор от банка. В момента е управител на дружеството "Индиан България", регистрирано на пл. "Света Неделя"19, дилър на мотоциклети и резервни части.

До октомври 2020 г. той е бил член на УС на Българската федерация по мотоциклетизъм. Той е ръководител и на мотоклуб "Синовете на вдовицата", чиито представители са участвали в инициативи за помощ на безработни семейства по време на пандемията.

Регистрирането на фондация с името "Спаси София" от опоненти на Бонев е станало, защото марката все още не е запазена в регистъра на Патентното ведомство.

От него се вижда, че на 6 април 2017 г. е подадена заявка за търговска марка "Спаси София" от Константин Граматиков, жител на "Младост" 3, за ползване в осем класа стоки и услуги. На 29 януари 2018 г. фондация "Спаси България" също е внесла искане за регистриране на същата марка и едновременно с това е атакувала регистирането й на името на Граматиков, посочвайки, че представителите на фондацията ползват наименованието от години, собственици са на Facebook-групата, регистрирали са домейн и са известни в публичното пространство с него.

Патентното ведомство е отказало да приеме опозицията на фондацията на Борис Бонев с решение от юни 2020 г.. До момента няма публична информация дали решението е обжалвано, но към края на февруари 2021 г. марката все още не регистрирана.

"В политиката ударите под кръста са честа практика, което я прави гнусно занимание и кара почтени хора да бягат далече от нея. Помните как през 2001 г. бяха регистрирани няколко фантомни НДСВта, които взеха по 3% и принудиха истинското да търси коалиция с ДПС. През 2017 жалби срещу Да България за малко да провалят участието ѝ на избори. Сега мишена е Спаси София", пише общинският съветник и икономически експерт към "Демократична България" Владислав Панев.

Той посочва, че на последното заседание на Транспортната комисия Борис Бонев е бил обявен за "узурпатор" на името "Спаси София" от противниците на превръщането на "Съборна" в пешеходна зона.

"Беновска беше особено гласовита, като използваше изключително циничен език. Координацията им с Карлос Контрера от ВМРО беше перфектна", казва Панев.

"Със сигурност незапазването на това име е груб пропуск на Бонев и приятели. Но превземането му от противници на организацията е точно такова действие, което отказва хората от участие в политиката", пише той в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023