Снимка: © Unsplash

Загиналият 18-годишен скиор в Пирин е бил оборудван с нужната пълна екипировка, но е карал в забранен район и това е основната причина за смъртта му. Това каза Емил Нешев от Планинската спасителна служба, цитиран от БНТ.

В неделя състезателят от националния отбор по фрийрад Борислав Гарибов загина при спускане в един от улеите на писта Тодорка, след като бе застигнат от падаща лавина.

Загиналият скиор в Пирин е националът по фрийрайд Борислав Гарибов

„Дебелината на лавината е била между 50 и 120 см, а ходът ѝ е от порядъка на километър. Това е огромна маса“, каза Нешев.

„Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен - това няма как да те спаси“, допълни той.

Районът е забранен за фриирайд и подобни дейности, каза още Нешев. „Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван“.

Нешев призова любителите на планината да се съобразяват с времето и да гледат прогнозите. Обяви, че в момента „не трябва да бъдем там“, защото е много опасно.

„Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж. Не препоръчвам излизането извън маркираните писти“, обяви Нешев.

Борислав Гарибов е състезател по фрийрайд с многобройни отличия от състезания. Още от съвсем малък Бoбо трупа участия и подиуми във всички състезания в страната. Отраснал е по склоновете на Пирин, където тренира по цяла зима, а миналия сезон прекарва много време в тренировки в Австрия с Борис Първанов, пише в сайта на националния отбор по фрийрайд. Гарибов е бил в планината заедно с треньора си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна