Спецакцията срещу Nexo: Над 94 млрд. долара оборот са минали през криптоплатформата за 5 г. Снимка: © Булевард България

Прокуратурата, ДАНС и чуждестранни агенти претърсват офисите на компанията Nexo, която се занимава с търговия и кредити в криптовалути и е съдена от 8 американски щата заради нарушения на финансовите регулации.

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, предоставяне на банкови услуги без лиценз и компютърни измами.

Според говорителя на прокуратурата Сийка Милева, през последните години през платформата са преминали като оборот над 94 млрд. долара. Клиент на платформата се оказва и "лице, което официално е обявено за финансиращо терористични актове", каза говорителят на главния прокурор.

Основната дейност се ръководи от територията на България, но е използвана мрежа от търговски и офшорни дружества - повечето - кухи фирми, по думите на Сийка Милева.

Над 300 следователи, агенти на ДАНС и служители на МВР работят по случая, но все още не е ясно колко души ще бъдат арестувани и обвинени.

Повече информация за делото се очаква да бъде изнесена от службите в петък.

От Nexo публикуваха странно обяснение в Twitter, без да споменават изрично пред последователите си, че са обект на прокурорска акция в България.

В позицията им се твърди: "през годините сме отказвали множество сделки, защото Nexo не прави компромиси със строгата си политика срещу прането на пари и познаването на клиентите ни".

Те твърдят още, че прилагат "високотехнологични решения", за да гарантират, че изпълняват "най-високите регулаторни стандарти" - нещо, което не отговаря на обвиненията на американската прокуратура от 2022.

"Криптовалутите всъщност са ужасни за използване за незаконни цели - с Chainalysis например ние знаем историята на актива, докато той се внася и имаме яснота за адреса, към който той отива. Това (проследяване) е по-трудно с традиционните хартиени пари и изисква други технологии", казват те.

Интересното в посланието им идва накрая: "За съжаление при последните регулаторни акции срещу крипто, някои регулатори възприеха подхода "първо удряй, после задавай въпроси". В корумпирани държави тези действия граничат с рекет, но и това ще отмине", казват те, като заявяват, че "винаги сътрудничат с компетентните институции.

Антони Тренчев Коста Кънчев Nexo

Основател на Nexo е Антони Тренчев (вляво на снимката), който беше депутат в Реформаторския блок до 2017 г. Тренчев беше зам.-председател на "Движение България на гражданите" до пролетта на 2017 г., когато обяви, че напуска партията.

Вторият съосновател е Коста Кънчев: братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който беше обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.

Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева, който отдавна не е част от компанията и води дело срещу бившите си съдружници.

Според по-ранната информация на трите национални телевизии - компанията е заподозряна за това, че е привличала хора за инвестиции в криптовалути с обещания за висока доходност. Според националната телевизия - разследващите имат данни, че част от вложените средства са присвоени от собствениците на платформата.

Проверката е започнала по сигнал на чужди служби, които са установили "съмнителни транзакции", за които има подозрения, че целят заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия.

През декември 2022 г. Nexo обяви, че спира да предлага услуги и продукти в САЩ, след като преговорите им с щатските и федералните регулатори са стигнали до "задънена улица".

Още през септември Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения.

Осемте щата твърдят, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Депозитният продукт на теория позволявал на инвеститорите да вложат активи в Nexo в замяна на доходност до 36%, но на практика компанията е признала, че само един неин продукт носи 36% лихва - за най-високия клас клиенти Platinum, при това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предлагали за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара, а за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е 7 и 8%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024