8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Осем американски щата завеждат дело срещу криптобанката Nexo, основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев (бивш депутат от Реформаторския блок до 2017 г.).

Причината е нерегистриран продукт за криптовалута на компанията.

Според американската телевизия CNBC щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения.

Осемте щата твърдят, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Депозитният продукт на теория позволявал на инвеститорите да вложат активи в Nexo в замяна на доходност до 36%, но на практика компанията е признала, че само един неин продукт носи 36% лихва - за най-високия клас клиенти Platinum, при това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предлагали за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара, а за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е едва 7 и 8%.

В деня, в който стана ясно, че Nexo отива на съд - компанията обяви, че е придобила дял от собственика на американската банка Summit National Bank.

Тя е малък кредитор от Уайоминг с активи под $100 млн., като от компанията не упоменават какъв дял е придобит, макар да твърдят, че трансакцията е минала през регулаторно одобрение.

Собствениците на Nexo заявяват, че сделката "ще помогне на компанията да разшири присъствието си в САЩ" и че "ще предостави допълнителни правни защити на клиентите им". Пред The Block Антони Тренчев отказва да коментира какъв е размерът на дела им в банката, като посочва, че е "миноритарен" и че разплащането е станало изцяло в кеш.

Тренчев отказва и да коментира какви регулаторни одобрения са поискани преди завършването ѝ: "Каквито и да са необходими, те бяха осигурени".

Nexo има лицензи едва в четири от щатите, поискали спиране на дейността ѝ: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд, пишат от Капитал. Едно от възможните обяснения за проблема е, че лицензите на Nexo се издават на различни юридически дружества. Обвинението в Ню Йорк твърди, например, че сайтът на компанията се оперира от Nexo Capital, което има лиценз за работа само в Канада. Повечето лицензи на компанията в САЩ са на друго дружество - Nexo Financial, но дори и в щати с лиценз компанията има проблеми.

Един от основателите на Nexo e Антони Тренчев: бивш депутат от Реформаторския блок и син на шефката на модния ритейлър МДЛ.

Тренчев беше зам.-председател на "Движение България на гражданите" до пролетта на 2017 г., когато обяви, че напуска партията.

Другият е Коста Кънчев: братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който беше обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.

Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева, който отдавна не е част от компанията и води дело срещу бившите си съдружници.

Това не са първите юридически проблеми за компанията.

През 2020 г. група клиенти от Калифорния съди крипто компанията заради ликвидирането на техните позиции в криптовалутата Ripple. А през октомври 2021 г. щатът нареди на фирмата да прекрати част от дейността си, защото е предлагала ценни книжа, без да има нужния лиценз.

През февруари Nexo е отговорила на предупрежденията, като формално е затворила възможността на клиенти от САЩ да инвестират в лихвоносещия продукт или да добавят криптовалути по сметките си. Делата, заведени от осемте щата, допълнително ще ограничат възможността на Nexo да предлага този продукт на жителите им, докато не изпълни всички необходими изисквания за регистрация.

От Nexo твърдят, че са в "много стабилно финансово състояние" и че "не раздават необезпечени заеми". Съдебните им проблеми обаче се случват на фона на серия от скорошни банкрути в индустрията на криптоплатформите.

Celsius, която е предлагала сходни лихвоносещи продукти, е подала документи за фалит след замразяване на клиентските фондове през юни. Месец по-късно Voyager също подава иск за преструктуриране с цел избягване на фалит, съобщава CNBC.

Корейският съосновател на стейбълкойна TerraUSD е издирван от Интерпол, след като през май валутата му се срина и завлече инвестирани активи, оценявани на 60 млрд. долара.

CNBC посочва, че политиката за работа на Nexo гласи, че компанията има право да се разпорежда с активите на клиентите си по "своя самостоятелна и абсолютна преценка".

Според съдебните документи от иска на щата Вермонт - към 31 юли 2022 г. над 93 300 жители на САЩ са инвестирали над 800 млн. долара в сметки на Nexo. Над 10 000 от тях са в юрисдикцията на щата Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024
Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024