Снимка: © Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура показа още иззети културни ценности от офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. "Москоска" 43 в София. 

От спецпрокуратурата съобщават, че в приземни помещения в сградата са намерени множество нови предмети, носещи признаци на културно-исторически ценности, които имат неясен произход и са в нереставриран вид.

Сред тях има фрагменти, апликации, халки, фибули и върхова на копия. Според официалната информация на спецпрокуратурата те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Божков реагира с публикация във Facebook, в която заяви, че снимките са от "февруарските грабежи", а са представени като нови:

"За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация "Тракия" да вадят предметите от хранилищата и да ги оставят по земята," допълни той. 

Преди седмица бизнесменът, който се укрива в ОАЕ, разкритикува начина, по който артефактите му са били иззети при предишните акции и обвини прокуратурата в изнасяне на свободния пазар на един от ритоните от колекцията му.

Това негово твърдение бе отречено пред БНР от доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, която каза, че нито един от предметите, предадени в НИМ от прокуратурата, не е напускал пределите на музея: 

"Предметите не са ми дадени за разпореждане, а те просто се съхраняват в специализирани помещения като веществени доказателства. Нито знам кой е информирал Божков. От Националния музей е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче", каза Петрунова в интервю за "Хоризонт". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.