Снимка: © Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура показа още иззети културни ценности от офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. "Москоска" 43 в София. 

От спецпрокуратурата съобщават, че в приземни помещения в сградата са намерени множество нови предмети, носещи признаци на културно-исторически ценности, които имат неясен произход и са в нереставриран вид.

Сред тях има фрагменти, апликации, халки, фибули и върхова на копия. Според официалната информация на спецпрокуратурата те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Божков реагира с публикация във Facebook, в която заяви, че снимките са от "февруарските грабежи", а са представени като нови:

"За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация "Тракия" да вадят предметите от хранилищата и да ги оставят по земята," допълни той. 

Преди седмица бизнесменът, който се укрива в ОАЕ, разкритикува начина, по който артефактите му са били иззети при предишните акции и обвини прокуратурата в изнасяне на свободния пазар на един от ритоните от колекцията му.

Това негово твърдение бе отречено пред БНР от доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, която каза, че нито един от предметите, предадени в НИМ от прокуратурата, не е напускал пределите на музея: 

"Предметите не са ми дадени за разпореждане, а те просто се съхраняват в специализирани помещения като веществени доказателства. Нито знам кой е информирал Божков. От Националния музей е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче", каза Петрунова в интервю за "Хоризонт". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена