Спецпрокуратурата показа още културни ценности от офисите на Божков Снимка: © Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура показа още иззети културни ценности от офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. "Москоска" 43 в София.

От спецпрокуратурата съобщават, че в приземни помещения в сградата са намерени множество нови предмети, носещи признаци на културно-исторически ценности, които имат неясен произход и са в нереставриран вид.

Сред тях има фрагменти, апликации, халки, фибули и върхова на копия. Според официалната информация на спецпрокуратурата те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Божков реагира с публикация във Facebook, в която заяви, че снимките са от "февруарските грабежи", а са представени като нови:

"За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация "Тракия" да вадят предметите от хранилищата и да ги оставят по земята," допълни той.

Преди седмица бизнесменът, който се укрива в ОАЕ, разкритикува начина, по който артефактите му са били иззети при предишните акции и обвини прокуратурата в изнасяне на свободния пазар на един от ритоните от колекцията му.

Това негово твърдение бе отречено пред БНР от доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, която каза, че нито един от предметите, предадени в НИМ от прокуратурата, не е напускал пределите на музея:

"Предметите не са ми дадени за разпореждане, а те просто се съхраняват в специализирани помещения като веществени доказателства. Нито знам кой е информирал Божков. От Националния музей е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче", каза Петрунова в интервю за "Хоризонт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024