Спецпрокуратурата се намеси в казуса с гражданството на Кирил Петков (обновена) Снимка: © Булевард България

Казусът с канадското гражданство на Кирил Петков стана повод за сблъсък между "Продължаваме промяната" и Специализираната прокуратура.

Малко по-рано в сряда Специализираната прокуратура обяви, че е започнала собствено разследване по случая, докато Конституционният съд все още не е приключил работата си по жалбата срещу назначението му за служебен министър.

Часове по-късно коалицията "Продължаваме промяната" публикува своя позиция, в която се обяви за закриване на специализирания съд и прокуратура заради това, че те "играят твърде "особена" роля в прилагането на законте в страната".

"Именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание, разбира се като част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България", казват от проекта на Асен Василев и Кирил Петков.

Според съобщението на Спецпрокуратурата, проверката срещу Петков е започнала още на 24 август, докато той още беше служебен министър на икономиката. Информацията се разкрива два дни преди официалното начало на предизборната кампания за 47 Народно събрание, в която се явява новият му политически проект "Продължаваме промяната". "

Проверката е започнала по два сигнала - един получен по електронната поща, "съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката". Вторият е подаден от гражданин, която съдържа "идентични твърдения".

На 15 септември 2021 г. (последният ден от мандата на Кирил Петков в служебния кабиниет) наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

От "Продължаваме промяната" отговориха с коментар, че "правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната",

"В този смисъл ясно заявяваме на българските медии и на българската общественост: НАС НЕ НИ Е СТРАХ! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да Продължим Промяната", се казва в съобщението до медиите.

Проверката срещу Кирил Петков не е приключила - предстои наблюдаващият прокурор да реши дали има "достатъчно данни за извършено престъпление".

Паралелно с това се очаква и решението на Конституционния съд по жалбата на депутати от ГЕРБ срещу законността на президентския указ за назначението на Петков като служебен министър през май 2021 г. Във вторник КС отхвърли искането му да бъде изслушан, за да защити аргументите си публично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024