Спецпрокуратурата се намеси в казуса с гражданството на Кирил Петков (обновена) Снимка: © Булевард България

Казусът с канадското гражданство на Кирил Петков стана повод за сблъсък между "Продължаваме промяната" и Специализираната прокуратура.

Малко по-рано в сряда Специализираната прокуратура обяви, че е започнала собствено разследване по случая, докато Конституционният съд все още не е приключил работата си по жалбата срещу назначението му за служебен министър.

Часове по-късно коалицията "Продължаваме промяната" публикува своя позиция, в която се обяви за закриване на специализирания съд и прокуратура заради това, че те "играят твърде "особена" роля в прилагането на законте в страната".

"Именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание, разбира се като част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България", казват от проекта на Асен Василев и Кирил Петков.

Според съобщението на Спецпрокуратурата, проверката срещу Петков е започнала още на 24 август, докато той още беше служебен министър на икономиката. Информацията се разкрива два дни преди официалното начало на предизборната кампания за 47 Народно събрание, в която се явява новият му политически проект "Продължаваме промяната". "

Проверката е започнала по два сигнала - един получен по електронната поща, "съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката". Вторият е подаден от гражданин, която съдържа "идентични твърдения".

На 15 септември 2021 г. (последният ден от мандата на Кирил Петков в служебния кабиниет) наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

От "Продължаваме промяната" отговориха с коментар, че "правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната",

"В този смисъл ясно заявяваме на българските медии и на българската общественост: НАС НЕ НИ Е СТРАХ! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да Продължим Промяната", се казва в съобщението до медиите.

Проверката срещу Кирил Петков не е приключила - предстои наблюдаващият прокурор да реши дали има "достатъчно данни за извършено престъпление".

Паралелно с това се очаква и решението на Конституционния съд по жалбата на депутати от ГЕРБ срещу законността на президентския указ за назначението на Петков като служебен министър през май 2021 г. Във вторник КС отхвърли искането му да бъде изслушан, за да защити аргументите си публично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024