Снимка: © Булевард България

Казусът с канадското гражданство на Кирил Петков стана повод за сблъсък между "Продължаваме промяната" и Специализираната прокуратура. 

Малко по-рано в сряда Специализираната прокуратура обяви, че е започнала собствено разследване по случая, докато Конституционният съд все още не е приключил работата си по жалбата срещу назначението му за служебен министър.

Часове по-късно коалицията "Продължаваме промяната" публикува своя позиция, в която се обяви за закриване на специализирания съд и прокуратура заради това, че те "играят твърде "особена" роля в прилагането на законте в страната"

"Именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание, разбира се като част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България", казват от проекта на Асен Василев и Кирил Петков. 

Според съобщението на Спецпрокуратурата, проверката срещу Петков е започнала още на 24 август, докато той още беше служебен министър на икономиката. Информацията се разкрива два дни преди официалното начало на предизборната кампания за 47 Народно събрание, в която се явява новият му политически проект "Продължаваме промяната". "

Проверката е започнала по два сигнала - един получен по електронната поща, "съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката". Вторият е подаден от гражданин, която съдържа "идентични твърдения". 

На 15 септември 2021 г. (последният ден от мандата на Кирил Петков в служебния кабиниет) наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

От "Продължаваме промяната" отговориха с коментар, че "правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната", 

"В този смисъл ясно заявяваме на българските медии и на българската общественост: НАС НЕ НИ Е СТРАХ! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да Продължим Промяната", се казва в съобщението до медиите.

Проверката срещу Кирил Петков не е приключила - предстои наблюдаващият прокурор да реши дали има "достатъчно данни за извършено престъпление". 

Паралелно с това се очаква и решението на Конституционния съд по жалбата на депутати от ГЕРБ срещу законността на президентския указ за назначението на Петков като служебен министър през май 2021 г. Във вторник КС отхвърли искането му да бъде изслушан, за да защити аргументите си публично. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"