Специализираният съд отрече да е издавал разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер ген. Стефан Янев.

От съда твърдят, че са направили проверка в регистрите за СРС и са установили, че не са издавали разрешения за СРС и спрямо "лица от политически формации, споменати в медиите". Конкретни имена на проверени партийни активисти не се посочват в прессъобщението.

Право да разрешават прилагане на СРС имат председателите на Софийския градски съд, Специализирания наказателен съд и съответните окръжни и военни съдилища в страната, пред които е представено искането - т.е. СНС е само една от съдебните институции, която може да одобри подобно искане.

Позицията на Спецсъда идва няколко дни след като съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че разполага с информация за нерегламентираното подслушване на 32 опозиционни политици от ДБ, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън" преди парламентарните избори на 4 април.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че има информация за подслушването на Стефан Янев, а Янев също даде официално потвърждение, без да съобщава имена на засегнатите лица.

От ГЕРБ призоваха за разкриване на всички детайли от проверката в службите за сигурност, като нарекоха обвиненията от страна на ДБ и служебното правителство "активно мероприятие" и опит за "овладяване" на ДАНС и МВР от президента. Румен Радев: Българските служби останаха слепи и глухи за записите, шкафчетата и за 700 млн. лв. от хазарта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%