Спирането на руския газ е нанесло "сериозни белези" на германския енергиен гигант "Uniper" Снимка: © Getty Images

Германският енергиен гигант "Uniper" отчете рекордна нетна загуба от 40 млрд. евро, която е една от най-големите в историята на германската корпорация. Това отразява очакваните бъдещи загуби в резултат на действията на Русия да спре доставките на газ към Европа, съобщава "Ройтерс".

Загубата допълнително подчертава как решението на Русия да прекъсне десетилетните си отношения на доставка с Европа, най-вече с Германия, се отразява на енергийния сектор на континента, като Uniper стана най-голямата корпоративна жертва на кризата досега.

От началото на годината акциите на енергийния гигант са загубили 93% от стойността си, като текущата им пазарна стойност е 1,14 млрд. евро, което е спад от 15,2 млрд. евро от началото на годината.

"Данните ни за полугодието вече показаха, че това е оставило огромни белези във финансовите ни резултати", заяви главният финансов директор Тийна Туомела.

По думите му ега се водят разговори как да се замени отменената в последния момент такса върху газа с инструмент, който на практика ще прехвърли огромните загуби на бъдещия собственик на Uniper - германското правителство.

"Uniper" заяви, че нетната ѝ загуба включва 10 млрд. евро реализирани загуби, които са възникнали поради нуждата от компенсиране на спрените руски доставки на природен газ от спот пазара на много по-високи цени.

В същото време Uniper заплаши да заведе съдебно дело срещу бившия си основен доставчик "Газпром" и обмисля процедура пред шведски арбитражен съд, за да претендира за обезщетение в размер на милиарди евро.

"Работим, за да сведем до минимум рисковете и да прекратим до 2024 г. загубите, произтичащи от спрените доставки на руски газ", каза Туомела.

Той допълва, че сред най-важните приоритети на гиганта остава планираното излизане от руския пазар, където той притежава 83,7% дял в "Unipro".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024