Снимка: © Getty Images

Плановият прием и плановите операции в гр. София ще бъдат преустановени от полунощ на 12 януари заради Covid-пандемията, съобщиха от СРЗИ.

Изключение ще се прави за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Столичната РЗИ ще проведе работна среща с директорите на столичните болници, директора на Центъра за спешна медицинска помощ – София, с доц. Ангел Кунчев и управителя на столичната здравна каса Иванка Динева на 11 януари. Ще се обсъжда организацията на работата във връзка с покачващата се заболеваемост от COVID-19 на територията на град София.

Вариантът "Омикрон" вече е в 9 области на страната. От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че при секвениране са открили 52 нови случая на инфектирани с щама.

Клиничните проби са взети до 3 януари 2022 г. в 13 лечебни заведения от София (38), Пазарджик (6), Софийска област (2), Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора (по един).

От общо изследваните 505 клинични проби със SARS-CoV-2, 10.3% представляват доказаните случаи на варианта "Омикрон" и 89.7% - на варианта "Делта" или неговите подварианти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море