Снимка: © Getty Images

Неофициална информация за опит на прокуратурата да получи списък с всички посетители в Министерски съвет от началото на 2022 г. разпали нов скандал между премиера Кирил Петков и обвинението. 

Информацията се появи първо в "24 часа", които се позоваха на свои данни за изпратено искане от Спецпрокуратурата до НСО. Основанието в него било свързано със "започнало предварително производство", без да се конкретизира какъв е поводът му и срещу кого се води то. В искането се настоявало за списък с всички български и чуждестранни граждани, получили достъп до МС. 

"Дневник" съобщиха сходна информация, но с корекция за проверявания период - от 23 февруари до 24 март. Те цитират свои източници от правителството, според които служители на НСО вече са свалили записи от камери и са ги предали на прокурори в сряда следобед. Искането е подписано от "прокурор, който е командирован в градска прокуратура". 

Разследването, по което е направено искането, е свързано с твърденията на Васил Божков, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, съобщават от "Сега", като цитират прокурорския документ. 

Досъдебното производство беше образувано "по неотложност" от МВР на 17 март, почти две години след като Божков изнесе първите си твърдения срещу лидера на ГЕРБ. 

В същия ден премиерът Кирил Петков е дал свидетелски показания пред полицаи, което е сложило начало на производството. На 31 март от Софийската градска прокуратура обявиха, че призовават Петков на повторен разпит по случая, който трябва да се проведе в началото на следващата седмица, на 4 април.

Въпросът беше коментиран под условие от премиера Кирил Петков. Самият той посочи, че не е информиран за искания списък от държавното обвинение, но "ако е така, това ще е пълно безобразие". 

Петков веднага направи връзка между интереса на българската прокуратура към посетителите в сградата на Министерски съвет с това, че правителството е "контактна точка" за сигналите, подавани до Европейската прокуратура. 

"Ако се опитват да видят кой влиза и излиза, кои са хората, които подават сигнали, това ще е поредният саботаж", каза той пред журналисти. 

Малко по-рано Петков обвини главния прокурор Иван Гешев, че е "абсолютно компрометиран вече дори на ниво Европейски съюз" и че под негово ръководство прокуратурата в България не работи. 

Не е ясно защо прокуратурата търси справка за посетителите в кабинета през изминалия месец по разследване, което засяга предполагаеми престъпления от 2014-2019 г. Не е ясно и дали е направена проверка по друго твърдение на Божков - че е канен на разговор в резиденция "Бояна" от бившия премиер Бойко Борисов, за да му бъдат поставени условията за предполагаемото изнудване в началото на този период. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия