Спор между СОС и "Красно село" заради парите за грижа за възрастни хора в Covid-кризата

Кметът на столичния район "Красно село" Росина Станиславова (Демократична България) стана обект на критики заради разпределението на средствата по европейски проект в помощ на хора, нуждаещи се от социален патронаж по време на Covid-кризата.

Проектът е за малко над 365 000 лева и целта му е да помогне възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност да се грижат за себе си, хора с увреждания, възрастни в риск и др. по време на пандемията.

Според сигнал до Столичния общински съвет, Станиславова и служители от администрацията на района са получили 104 000 лева от проекта като негови ръководители. В интервю за БНТ в сряда тя каза, че заедно с още 4 човека от екипа ѝ са получили общо 41 000 лв., а парите, които е взела лично Станиславова, са 7 620 лева над заплатата.

Самата тя отказва да предостави отчет за изразходването на парите, защото не смята сигнала срещу нея за официална кореспонденция. Пред "Офнюз" Станиславова е казала, че писмото за предполагаемото нарушение имало само две имена и имейл адрес, което според нея "не е сигнал, а жалба".

Искането за отчет на проекта е направено официално от председателя на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев, но районният кмет отказва да разкрие данните, преди "да се идентифицира жалбоподателят и неговите засегнати интереси по случая".

Тя го описва твърденията в него като "партенка" и твърди, че е получавала парите като ръководител на проекта - "брутно половин заплата над основната си".

Председателят на групата на "Демократична България" Методи Лалов призовава Станиславова да даде "ясни и конкретни" отговори, след като има официално питане от общинските съветници. Той коментира, че "когато са спазени правилата и е положен труд, няма нищо нередно" в това да се получат възнаграждения, затова трябва да се изясни какви суми са платени.

Проектът на "Красно село" предвижда наемането на персонал за диспечерски пункт, който да събира сигнали от хората, нуждаещи се от помощ. Отделно се предвижда привличането на екип от служители, които предоставят непосредствените услуги: общуване с получателите на помощта, закупуването на храна и лекарства, заплащане на битови сметки и др.

Планът е да се обхванат 230 представители на целевите групи, а районът да разшири дейността си като доставчик на социални услуги. Според интервю на Станиславова пред "Евроком" ("България на живо" с Иво Божков) тя казва, че за 158 дни са обслужени 510 души в нужда.

В проекта се предвижда и закупуването на материални средства за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и покриване на транспортните разходи.

Столична община има собствено предприятие "Социален патронаж", което осигурява съдействие на възрастни хора или граждани със специфични нужди.

Проектът за патронажната грижа е по програмата "Развитие на човешките ресурси" е спечелен от район "Красно село". Договорът е сключен на 22 юни 2020 и предстои да завърши на 31 май 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024