Спор между СОС и "Красно село" заради парите за грижа за възрастни хора в Covid-кризата

Кметът на столичния район "Красно село" Росина Станиславова (Демократична България) стана обект на критики заради разпределението на средствата по европейски проект в помощ на хора, нуждаещи се от социален патронаж по време на Covid-кризата.

Проектът е за малко над 365 000 лева и целта му е да помогне възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност да се грижат за себе си, хора с увреждания, възрастни в риск и др. по време на пандемията.

Според сигнал до Столичния общински съвет, Станиславова и служители от администрацията на района са получили 104 000 лева от проекта като негови ръководители. В интервю за БНТ в сряда тя каза, че заедно с още 4 човека от екипа ѝ са получили общо 41 000 лв., а парите, които е взела лично Станиславова, са 7 620 лева над заплатата.

Самата тя отказва да предостави отчет за изразходването на парите, защото не смята сигнала срещу нея за официална кореспонденция. Пред "Офнюз" Станиславова е казала, че писмото за предполагаемото нарушение имало само две имена и имейл адрес, което според нея "не е сигнал, а жалба".

Искането за отчет на проекта е направено официално от председателя на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев, но районният кмет отказва да разкрие данните, преди "да се идентифицира жалбоподателят и неговите засегнати интереси по случая".

Тя го описва твърденията в него като "партенка" и твърди, че е получавала парите като ръководител на проекта - "брутно половин заплата над основната си".

Председателят на групата на "Демократична България" Методи Лалов призовава Станиславова да даде "ясни и конкретни" отговори, след като има официално питане от общинските съветници. Той коментира, че "когато са спазени правилата и е положен труд, няма нищо нередно" в това да се получат възнаграждения, затова трябва да се изясни какви суми са платени.

Проектът на "Красно село" предвижда наемането на персонал за диспечерски пункт, който да събира сигнали от хората, нуждаещи се от помощ. Отделно се предвижда привличането на екип от служители, които предоставят непосредствените услуги: общуване с получателите на помощта, закупуването на храна и лекарства, заплащане на битови сметки и др.

Планът е да се обхванат 230 представители на целевите групи, а районът да разшири дейността си като доставчик на социални услуги. Според интервю на Станиславова пред "Евроком" ("България на живо" с Иво Божков) тя казва, че за 158 дни са обслужени 510 души в нужда.

В проекта се предвижда и закупуването на материални средства за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и покриване на транспортните разходи.

Столична община има собствено предприятие "Социален патронаж", което осигурява съдействие на възрастни хора или граждани със специфични нужди.

Проектът за патронажната грижа е по програмата "Развитие на човешките ресурси" е спечелен от район "Красно село". Договорът е сключен на 22 юни 2020 и предстои да завърши на 31 май 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024