Спорно предложение на Корнелия Нинова внесе смут в коалицията

Предложението на Корнелия Нинова да се освободят търговските дружества от неустойки за неизпълнение на договорите заради "форсмажорните" обстоятелства с войната в Украйна доведе до смущения между коалиционните партньори.

"Демократична България" се обяви против идеята заради това, че е "радикална мярка, която нито е обсъдена, нито намираме за обоснована в този момент", по думите на Христо Иванов.

"Обявяването на такъв тип радикални мерки без обсъждане, без много внимателна преценка на цялото въздействие, създава усещане за напрежение. В момента това абсолютно не ни е необходимо, затова се противопоставяме", каза той.

"Продължаваме промяната" вече са запознати с предложението на Нинова, но още го обмислят.

"Това е решение, на което трябва да се отдели допълнително време и да се вникне в него, какви са всички възможни рискове, които биха произлезли... От една страна, аргументът, че така фирмите ще избегнат плащането на неустойки, звучи добре, но наистина трябва да се преценят рисковете за отсрещната страна", казва депутатът Александър Ракшиев от Комисията по икономика.

Междувременно ГЕРБ и ДПС атакуваха остро правителството и поискаха лични обяснения от премиера Кирил Петков за предложението на Нинова.

Депутати от опозицията обявиха, че лидерът на БСП "ще изправи правната система пред разпад" и че сложи начало на "търговска война".

Йордан Цонев поиска и да изрични тълкувания от страна на Нинова за това "какво представлява форсмажорът"

"Това го няма в законодателството и това е целият проблем. Всички мерки трябва да бъдат мнго ясни. Всяко едно лекарство има положително действие, но има и отрицателно действие. Ако форсмажорът означава блокиране на всички договори в държавата, трябва да се каже какви са последиците за бизнеса и хората от това", каза още той.

Предложението на Нинова дойде след среща с Камарата на строителите в България, които настояват да се регламентира признаването на извънредни обстоятелства по договори, които не може да се изпълнят навреме заради спрените доставки на суровини след войната в Украйна.

Тя иска държавата да "обяви форсмажор" в страната със задна дата, от 24 февруари до края на март заради военната инвазия на Русия в Украйна.

Нинова е развила идеята си на среща с Комисията по икономика в сряда, на която председателят от ДБ Мартин Димитров е изразил резерви заради опасността български фирми да останат без доставки на суровини, ако обявеният форсмажор бъде използван като оправдание от чужди доставици.

До момента няма коментар по случая от министър-председателя Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024