Спорното затваряне на театъра във Варна беше отменено, но юбилеят се отлага

Съмненията около мотивите за затварянето на Драматичния театър във Варна навръх 100-годишния му юбилей принудиха областния управител Стоян Пасев да отмени заповедта си.

Театърът трябваше да отбележи събитието на 12 март със специална посановка, на която е поканен и президентът Румен Радев. Един ден по-рано обаче варненският щаб за Covid-19 реши да затвори всички културни институции заради епидемичната обстановка. Моловете и заведенията продължават да работят, независимо от признанията на Пасев за масови нарушения на лимита за присъствие, но посещенията в кина, музеи, театри и галерии бяха забранени.

Това накара творческият директор на драматичния театър Веселина Михалкова да определи заповедта като "срам".

Стоян Пасев отхвърля съмненията, че решението е било взето, за да се осуети посещението на държавния глава във Варна.

"Политизираха мерките, които вземаме за борба с коронавируса, това е недопустимо. Каквото и да затворим винаги ще е грешно и ще има протестиращи. Ако не овладеем ситуацията и така лавинообразно нарастват новите случаи, ще стигнем до пълен локдаун", казва той, цитиран от "Варна 24".

Той контраатакува ръководството на театъра за това, че освен продадените билети за 120 места са поканени и още 180 гости за юбилейната постановка, а "това няма как да се случи при условие, че има разпоредба да се работи с 30% от капацитета на залата".

Пасев е разпоредил "да не се допускат повече от 120 души на постановка", като заявява, че ще сезира РЗИ и полицията. Той предупреждава всички уредници на кина, театри и концертни зали, че "ако някой не спазва (ограниченията), ще бъде затворен и лицензът му за работа ще бъде отнет".

В същото време областният управител признава, че на 8 март са засечени "шест дискотеки във Варна, които работеха на макс", без социална дистанция и без спазване на правила, като "собствениците предпочитаха да си платят глобите, но да напълнят заведенията".

Юбилейното представление на театъра все пак ще бъде отложено за друга дата. Очаква се тя да бъде обявена на 15 март, като поканите и билетите ще бъдат валидни без заверка.

Оказва се, че не само отменената противоепидемична заповед, но и заболяване на двама актьори е довело до решението за отлагане на всички останали представления в периода до 27 март, както и проявите, свързани с празника на театър "Стоян Бъчваров".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024